ΜέΡΑ25: «Η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να φέρει προς ψήφιση τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών»

15/09/2022
από
Τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχετικά με την ισότητα στον γάμο και την αναγνώριση του όρου “γυναικοκτονία”, σχολίασε με ανακοίνωση του ο Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25. 

Στην ανακοίνωση ασκείται σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης, όπου “η Μητσοτάκης Α.Ε. μας δείχνει το πραγματικό πρόσωπο που έχει απέναντι στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ή απέναντι στα θέματα ισότητας φύλου”

Η ανακοίνωση 

Με τις γυναικοκτονίες να αυξάνονται διαρκώς καθώς μετράμε ήδη πάνω από 10 για το 2022, τις καταγγελίες γυναικών, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, να λένε πως έχουν δεχθεί απειλές από τους συντρόφους τους ή τους συζύγους τους πως θα είναι τα επόμενα θύματα γυναικοκτονίας, ο Πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ, μεταξύ άλλων μίλησε για την νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία λέγοντας πως «[…] Συμφωνώ με τον όρο γυναικοκτονία, αλλά για τον δημόσιο διάλογο, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης για ένα πρόβλημα που υπήρχε πάντα στην ελληνική κοινωνία», αρνούμενος άλλη μια φορά την νομική αναγνώριση του όρου. Ταυτόχρονα σχολίασε, «[…]Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μία γυναικοκτονία, δηλαδή η δολοφονία μίας γυναίκας η οποία έχει ως αιτία το ίδιο της το φύλο είναι πιο απεχθείς από την δολοφονία ενός παιδιού ή από την δολοφονία ενός ηλικιωμένου[…]», ενώ έκανε αναφορά και στον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών λέγοντας πως «[..]Κάθε πράγμα στον καιρό του[…]».

Ο Πρωθυπουργός οφείλει να ξέρει πως ο όρος γυναικοκτονία, είναι όρος για έγκλημα μίσους που βασίζεται καθαρά στο φύλο και σαν Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπρεπε να έχουμε ήδη προβεί στην νομική αναγνώριση του όρου, σύμφωνα με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που υπογράψαμε μαζί με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση της Μητσοτάκης Α.Ε. μας δείχνει το πραγματικό πρόσωπο που έχει απέναντι στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ή απέναντι στα θέματα ισότητας φύλου. Μια καθεστωτική Κυβέρνηση που αντί να προβεί σε μέτρα προστασίας των θυμάτων εμφυλης βίας, με το που εκλέχθηκε κατήργησε την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), ενώ ταυτόχρονα ψηφίζει νομοσχέδια που είναι κακοποιητικα για τα θύματα (νομοσχέδιο υποχρεωτικής συνεπειμέλειας). Όσον αφορά την αναγνώριση δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, ενώ έχει ψηφίσει νομοσχέδια όπως αυτό κατά των απάνθρωπων θεραπειών μεταστροφής, χωρίς να περιλαμβάνει τα ενήλικα άτομα ενώ αφήνει στο απυρόβλητο τους μη επαγγελματίες που κάνουν τέτοιου είδους απαράδεκτες ψευτο-θεραπείες όπως π.χ. οι ιερείς.

Και ενώ από την μεριά της Κυβέρνησης άρχισε να γίνεται λόγος για την νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αυτό αποδείχθηκε πως ήταν καθαρά για την επικοινωνιακή προβολή της, αφού δεν έχει καμία πρόθεση να το φέρει προς ψήφιση, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο περιθώριο.

Ένα μεγάλο μέρος ευθύνης έχει και η πρώην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που παρά το προοδευτικό της πρόσωπο που ήθελε να δείξει, ψηφίζοντας το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αρνήθηκε να ψηφίσει την αναγνώριση του γάμου. Αλλά και στα έμφυλα θέματα όχι μόνο δεν υπήρξε πουθενά στον πολιτικό του λόγο η λέξη «φεμινισμός», αλλά δεν προχώρησε σε καμιά μέριμνα για τα θύματα έμφυλης βίας, ενώ για να ψηφίσει την νομική αναγνώριση για τον ορισμό του βιασμού, έπρεπε να του ασκηθεί τεράστια πίεση από φεμινιστικές ομάδες, συλλογικότητες και από την Διεθνής Αμνηστία.

Ως Τομέας Ισότητας Φύλου και ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25, ζητάμε την άμεση αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, καθώς και μέτρα προστασίας για τα θύματα έμφυλης βίας. Την άμεση νομική αναγνώριση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά και την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που αποτελούν και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Δες και αυτό!