Ηνωμένο Βασίλειο: “Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη στους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους”

0
95
Ακτιβιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο ζητούν από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει μια ανασκόπηση της ιστορικής μεταχείρισης του ΛΟΑΤΚΙ+ στρατιωτικού προσωπικού από τις ένοπλες δυνάμεις και να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του έθνους ο Rishi Sunak.

Οι ακτιβιστές απαιτούν την απολογία τώρα που έχει ολοκληρωθεί μια ανεξάρτητη αξιολόγηση της μεταχείρισης και των εμπειριών των ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνων.

Η συγκεκριμένη Ανεξάρτητη Αξιολόγηση διενεργήθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής Λόρδο Etherton, ανεξάρτητο τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις ένοπλες δυνάμεις, και σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκε στην κυβέρνηση των Συντηρητικών του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο για επανεξέταση και απάντηση.

Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες από την ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνων Fighting with Pride ότι η αξιολόγηση μπορεί να μην δημοσιοποιηθεί ή να καθυστερήσει μέχρι αργότερα το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να θαφτεί λόγω της μεγάλης παύσης των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων.

Μέχρι το 2000, οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούσαν μια «απαγόρευση για ομοφυλόφιλους», η οποία εμπόδιζε οποιοδήποτε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο να υπηρετήσει ανοιχτά.

Όσα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα γινόντουσαν αντιληπτά αντιμετώπιζαν φρικτή μεταχείριση, όπως σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, τη λεγόμενη «θεραπεία μεταστροφής» και εκβιασμό, καθώς και απόλυση από την υπηρεσία.

Τέτοιες απολύσεις είχαν συχνά ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χάσουν τα σπίτια τους, τους φίλους τους και την οικονομική τους ασφάλεια, καθώς και να υποφέρουν από τραύματα για όλη τους τη ζωή.

Οι Fighting with Pride καλούν τώρα την κυβέρνηση του Rishi Sunak να ζητήσει συγγνώμη από το υπηρετικό προσωπικό που επλήγη από αυτή την ιστορική κακομεταχείριση.

Ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και πρόεδρος του Fighting with Pride Craig Jones δήλωσε στο PinkNews ότι ο ίδιος και άλλες ομάδες βετεράνων ελπίζουν ότι ο πρωθυπουργός «θα σηκωθεί στο κοινοβούλιο και θα ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του έθνους».

Ο πρόεδρος εξήγησε ότι η αποζημίωση για την ομοφοβική μεταχείριση που αντιμετώπισαν οι άνθρωποι θα πρέπει να έρθει με διάφορες μορφές.

Η πρώτη από τις οποίες αφορά τις οικονομικές αποζημιώσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων, της αποκατάστασης των συντάξεων και της εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα έπρεπε να έχουν λάβει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα κατά την αποχώρησή τους από τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά αντ’ αυτού «πετάχτηκαν έξω από την πύλη».

«Οι ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνοι ζουν τη ζωή τους πολύ διαφορετικά από όλους τους άλλους βετεράνους, και αυτό επειδή έχουν φτωχοποιηθεί από την απαγόρευση των ομοφυλοφίλων.

«Έχασαν τα σπίτια τους, έχασαν τις δουλειές τους, έλαβαν ποινικό μητρώο, δεν μπόρεσαν να εργαστούν με τον ίδιο τρόπο όπως άλλοι άνθρωποι, δεν έχουν αποταμιεύσεις, δεν έχουν συντάξεις.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αποζημίωση είναι τόσο σημαντική. Δεν πρόκειται για δικαιώματα, αλλά για αποκατάσταση».

Και πρόσθεσε: «Είναι δίκαιο να πούμε ότι θέλουμε οι βετεράνοι μας να έχουν κάποια άνεση σε αυτά τα γηρατειά, και αυτή η ομάδα βετεράνων δεν έχει καμία άνεση, βιώνει την εξαθλίωση».

Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει επανόρθωση για να «αφαιρεθεί η ντροπή που ένιωσε αυτή η γενιά βετεράνων επειδή απολύθηκαν ατιμωτικά», αυτό θα περιλαμβάνει μια συγγνώμη από τον αρχηγό της κυβέρνησης.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να μην δημοσιοποιήσει την έκθεση ή ότι η δημοσιοποίησή της θα καθυστερήσει μέχρι αργότερα μέσα στο έτος, ο Jones δήλωσε ότι ήταν «πράξη τεράστιου θάρρους το γεγονός ότι 1.145 άνθρωποι έδωσαν τα στοιχεία τους και πληροφορίες στην αξιολόγηση».

«Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό το θάρρος δημοσιεύοντας την έκθεση», δήλωσε.

Εικαστικά και πληροφορίες από PinkNews.