Ο Σεπτέμβρης είναι ο γενέθλιος μήνας για την ομάδα Bi Sparkle. Στις αρχές του μήνα έγινε η πρώτη συνάντηση και τώρα γιορτάζουμε τη Bi Visibility Day (Ημέρα Ορατότητας Αμφιφυλόφιλων). Μια πολύ όμορφη σύμπτωση.

Για όσα άτομα δε γνωρίζουν, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1999 και σταδιακά έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Ανάγκη για τη δημιουργία της ημέρας ήταν η έντονη περιθωριοποίηση των αμφιφυλόφιλων ατόμων, που συνέχιζε να υπάρχει ακόμα και μετά τα γεγονότα του Stonewall, τόσο από τα κινήματα που είχαν δημιουργηθεί από αυτό, όσο και από την υπόλοιπη κοινωνία. Δεκαέξι χρόνια αργότερα εξακολουθούν δυστυχώς να υπάρχουν οι ίδιες ανάγκες.

Με αφορμή την Ημέρα Ορατότητας Αμφιφυλόφιλων, πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχουν μόνο δύο άκρα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Το φάσμα της είναι μεγαλύτερο, πολυπλοκότερο και δεν περιορίζεται στη μονοσεξουαλικότητα. Πολύ συχνά όμως παραβλέπεται το γεγονός ότι ανάμεσά μας βρίσκονται και οι, συχνά παρεξηγημένοι, αμφί. Είτε θύματα στερεοτύπων, είτε άγνοιας, συνήθως βρίσκονται στο περιθώριο, από άτομα εκτός και εντός LGBTIQ+ κοινοτήτων.

Γνωρίζουμε ότι θέλει κότσια να αποδεχτείς τον εαυτό σου, ειδικότερα όταν κάποια κομμάτια σου θεωρούνται ανεπιθύμητα. Όμως, ως αμφιφυλόφιλα άτομα το έχουμε νιώσει τόσο από την LGBTIQ+ κοινότητα, όσο και από την υπόλοιπη κοινωνία. Η περιθωριοποίηση μας είναι διπλή, και πιο σκληρή, εφόσον προέρχεται και από την κοινότητά μας. Είδαμε με χαρά τις εκδηλώσεις των LGBTIQ+ οργανώσεων να αυξάνονται σε όλη την Ελλάδα, μα ένας παράγοντας έμεινε σχεδόν αμετάβλητος. Και αυτό ήταν η μη αναφορά στα αμφί άτομα και την αμφιφοβία, από την πλειονότητά τους.

Ως ομάδα αμφιφυλόφυλων, αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με τα δύο άκρα. Απορρίπτουμε τα στερεότυπα και τους μύθους που μας βλάπτουν. Πετάμε τους αόρατους μανδύες που μας φορά η κοινωνία. Κατακρίνουμε την αδιαφορία της κοινότητάς μας.

Γι’ αυτό το λόγο, 23 Σεπτεμβρίου, πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ομάδα Bi Sparkle δηλώνει παρούσα. Διεκδικούμε ενεργά την ορατότητά μας και καλούμε τον κόσμο να αμ(φ)ιπνιστεί.

Επικοινωνία:
Facebook Group Bi Sparkle

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!