Ένα λεσβιακό ζευγάρι μιλάει για τη σημασία της ορατότητας

230
Γνωρίστε τη Raga και τη Nicola, ένα από τα πρώτα ζευγάρια λεσβιών που μετακόμισαν στο Tonic Housing του Λονδίνου, την πρώτη κοινότητα συνταξιοδότησης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μιλώντας στο PinkNews, το ζευγάρι περιγράφει τη σχέση του, τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια της Raga αντέδρασε όταν έκανε coming out ούσα πιο μεγάλη, και τη σημασία της λεσβιακής ορατότητας και εκπροσώπησης.

Η Raga – που έκανε coming out στα 50 της – λέει ότι το να είναι ο αυθεντικός της εαυτός την έχει «πραγματικά απελευθερώσει».

«Αν σας δοθεί η ευκαιρία να ζήσετε τη ζωή σας πλήρως, ελεύθερα: κάντε το», είπε.

Ωστόσο, η εμπειρία του coming out της Raga δεν ήταν απολύτως θετική, καθώς, όπως είπε, η αντίδραση της μητέρας της δεν ήταν καθόλου καλή και δεν αντιμετώπισε με αγάπη τη σχέση της.

Για το ζευγάρι, η λεσβιακή εκπροσώπηση είναι σημαντική γιατί «αν δεν μπορείς να δεις κάτι μπροστά σου, πώς θα σου επιτραπεί να είσαι αυτό το άτομο;».

«Δεν έβλεπα λεσβίες μεγαλώνοντας», είπε η Raga, «γι’ αυτό παντρεύτηκα έναν άνδρα».

Εξήγησε ότι μόνο όταν είδε λεσβίες γύρω της μπόρεσε να αποδεχτεί τον εαυτό της, να κάνει coming out και να είναι σε μια ανοιχτά λεσβιακή σχέση.

Η Nicola είπε επίσης ότι είχε ελάχιστη έως καθόλου εκπροσώπηση μεγαλώνοντας, ίσως μόνο μερικές ταινίες.

«Δεν υπήρχαν ομόφυλοι γάμοι, δεν υπήρχαν πολιτικά σωματεία, η ομοφυλοφιλία ήταν ακόμα παράνομη», είπε.

«Οι λεσβίες ήταν τόσο αόρατες που δεν περιλαμβάνονταν καν στο νομοσχέδιο για την ομοφυλοφιλία», πρόσθεσε.

Καθώς η σχέση τους άνθιζε, η Raga και η Nicola αποφάσισαν να στραφούν στο Tonic Housing, όπου έλαβαν μόνο υποστήριξη.

«Η ζωή είναι πολύ παράξενη… με κάποιο τρόπο μας έκανε να γίνουμε μέρος της ιστορίας, και το κοιτάζω και σκέφτομαι “Θεέ μου, είμαι μια Ινδή γυναίκα, δεν θα έπρεπε καν να είμαι ομοφυλόφιλη σύμφωνα με την κοινότητά μου, αλλά να ‘μαι, μια λεσβία με μια γυναίκα”», συλλογίζεται η Raga.

«Και είμαστε το πρώτο ζευγάρι λεσβιών στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζει στο Tonic Housing, ουάου».

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με τη συνέντευξή τους εδώ.