Η Τράπεζας της Αγγλίας αποκάλυψε το νέο χαρτονόμισμα με τον Άλαν Τούρινγκ

26/03/2021
από

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρουσίασε το σχέδιο ενός νέου χαρτονομίσματος που τιμά τον μαθηματικό Άλαν Τούρινγκ, ο οποίος βοήθησε τη Βρετανία να κερδίσει τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά καταδικάστηκε επειδή ήταν γκέι.

Το νέο χαρτονόμισμα των 50λιρών δείχνει μια εικόνα του Τούρινγκ, καθώς και μαθηματικούς τύπους από ένα έγγραφο του 1936 που έθεσε τα θεμέλια για τη σύγχρονη επιστήμη των υπολογιστών.

Το έργο του Τούρινγκ οδήγησε στην αποκρυπτογράφηση των γερμανικών ναυτικών επικοινωνιών, βοηθώντας καθοριστικά τους συμμάχους στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ανέπτυξε επίσης μια τεχνική που οδήγησε στη διάλυση του πιο εξελιγμένου συστήματος κρυπτογράφησης της Γερμανίας.

Ο Τούρινγκ καταδικάστηκε το 1952 για σεξουαλική επαφή με έναν άνδρα και υπέστη χημικό ευνουχισμό για να αποφευχθεί η φυλάκιση. Έχασε την άδεια συνεργασίας με το πρακτορείο κατασκοπείας της Βρετανίας.

Το γκέι σεξ ήταν παράνομο στη Βρετανία μέχρι το 1967.

Ο Τούριγκ αυτοκτόνησε το 1954, σε ηλικία 41 ετών, σύμφωνα με έρευνα που είχε γίνει τότε. Δόθηκε προς τιμή του βασιλική χάρη από τη βασίλισσα Ελισάβετ το 2013, για την ποινική καταδίκη που προηγήθηκε του θανάτου του.

«Υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο με τον χαρακτήρα του», δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Andrew Bailey, σε δήλωση την Πέμπτη.

«Ήταν επίσης γκέι και γι΄αυτό το ανάγκασαν να υποφέρει», είπε ο Bailey. «Τοποθετώντας τον στο νέο χαρτονόμισμα, γιορτάζουμε τα επιτεύγματά του και τις αξίες που συμβολίζει.»

Το χαρτονόμισμα θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου.
Δες και αυτό!