Βασιλική χάρη μετά θάνατον για τον Άλαν Τούρινγκ

30/12/2013
antivirus magazine διαφήμιση

59 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Άλαν Τούρινγκ έλαβε χάρη από την Βασίλισσα Ελισάβετ.

O Άλαν Τούρινγκ, βρετανός μαθηματικός, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους των ηλεκτρονικών υπολογιστών και «πατέρας» της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το 1952 καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία, που μέχρι το 1967 θεωρούνταν ποινικό αδίκημα στη Μεγάλη Βρετανία. Η χάρη δόθηκε κατόπιν αιτήματος του βρετανού υπουργού Δικαιοσύνης, Κρις Γκρέιλινγκ.

Ο Τούρινγκ έχει μείνει στην ιστορία για την επιτυχή αποκρυπτογράφηση του συστήματος επικοινωνίας Enigma των Ναζί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μελέτη του το 1936 είχε προβλέψει μία υπολογιστική συσκευή η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιήσει διαφορετικές εργασίες μέσω αλλαγής του λογισμικού και όχι των εξαρτημάτων της. Επίσης, είχε προτείνει το διάσημο «Τεστ Τούρινγκ», για την εξακρίβωση της τεχνητής νοημοσύνης: στο πλαίσιό του, ένας άνθρωπος κάνει ερωτήσεις σε έναν υπολογιστή και έναν άλλο άνθρωπο, χωρίς να ξέρει ποιος είναι ποιος, για να καθορίσει ποιος από τους δύο είναι ο άνθρωπος και ποιος ο υπολογιστής. Εάν ο ερωτών περάσει τον υπολογιστή για άνθρωπο, τότε ο υπολογιστής θεωρείται νοήμων.

«Η ζωή του επισκιάστηκε από την καταδίκη του για ομοφυλοφιλική δραστηριότητα, μία καταδίκη που σήμερα θα θεωρούσαμε άδικη και αποτέλεσμα διακρίσεων» δήλωσε ο Γκρέιλινγκ, προσθέτοντας ότι στον Άλαν Τούρινγκ αξίζει να τον θυμούνται για τη συνεισφορά του στην πολεμική προσπάθεια και την κληρονομιά που άφησε στην επιστήμη. «Μία χάρη από τη βασίλισσα αποτελεί ταιριαστό φόρο τιμής σε έναν ξεχωριστό άνθρωπο» είπε.

Ο Άλαν Τούρινγκ πέθανε τον Ιούνιο του 1954, σε ηλικία 41 ετών, από δηλητηρίαση από κυάνιο. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, ωστόσο βιογράφοι, φίλοι και μελετητές της ζωής του εκτιμούν ότι το περιστατικό ήταν κατά πάσα πιθανότητα ατύχημα.

Το 2009 ο τότε πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, είχε προβεί σε επίσημη απολογία προς τον Άλαν Τούρινγκ, χαρακτηρίζοντας την αντιμετώπισή του «τρομακτική» και «εντελώς άδικη». Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον είχε αρνηθεί να απονείμει χάρη το 2012. Σχετικό online αίτημα είχε συγκεντρώσει 37.000 υπογραφές, σε μία καμπάνια την οποία υποστήριξαν πολλοί επιστήμονες, περιλαμβανομένου του Στίβεν Χόκινγκ.




Δες και αυτό!