Πρόταση για άγαλμα του Άλαν Τούρινγκ στην πλατεία Τραφάλγκαρ

24/07/2023
από
Μια ΛΟΑΤΚΙ+ φιλανθρωπική οργάνωση των ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε πρόταση για την ανέγερση ενός αγάλματος του παραβάτη του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου Άλαν Τούρινγκ στην τέταρτη βάση της πλατείας Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο – ένα σημείο υψηλού προφίλ για επιτροπές σύγχρονης τέχνης.

Ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, έκανε αρχικά την πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση σε μια ανεξάρτητη αναθεώρηση της υπηρεσίας και της εμπειρίας ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνων που υπηρέτησαν υπό την απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας πριν από το 2000 στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Fighting With Pride”, Κρεγκ Τζόουνς, υποστήριξε την πρόταση: «Ο Άλαν Τούρινγκ είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ περήφανο, αλλά στη ζωή του υπέφερε πολύ λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

«Τα επιτεύγματά του άλλαξαν τον κόσμο, και επομένως θα ήταν απίστευτο να τον δούμε να αναγνωρίζεται με αυτόν τον τρόπο σε μια θέση λίγα μέτρα μακριά από τον ναύαρχο Λόρδο Νέλσον του οποίου την αθάνατη μνήμη γιορτάζουμε. Νομίζω ότι η μεταχείριση του [Τούρινγκ] στην εποχή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το χρέος που αναγνωρίζουμε ότι του οφείλουμε σήμερα».

Ο Τζόουνς είπε ότι το μνημείο θα «αναγνώριζε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όπως όλοι οι άλλοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του έθνους στις πιο δύσκολες στιγμές μας».

Η θέση εκεί δεν αποτελεί μόνιμη έκθεση και η Επιτροπή Τέταρτης Πλίνθου του δημάρχου του Λονδίνου τη χρησιμοποιεί για να παρουσιάσει προσωρινές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

Η πρόταση του Γουάλας ακολούθησε μια συγγνώμη προς τους ΛΟΑΚΤΙ+ βετεράνους της υπηρεσίας για την κακοποίηση που υπέστησαν ιστορικά. Ο υπουργός περιέγραψε τον Τούρινγκ ως «πιθανώς τον μεγαλύτερο ήρωα πολέμου του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου».

Είπε ότι θα ήταν ο «μεγαλύτερος φόρος τιμής» στην επιτυχία κάποιου από την ΛΟΑΚΤΙ+ κοινότητα να τοποθετείται ένα άγαλμα του Τούρινγκ εκεί.

Ο συντηρητικός βουλευτής Άντονι Μάνγκναλ είπε ότι «θα υποστηρίξει απόλυτα την εκστρατεία του υπουργού Άμυνας να στήσει ένα άγαλμα του Τούρινγκ στην Πλατεία Τραφάλγκαρ».

Συχνά θεωρείται ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, ο Τούρινγκ έπαιξε βασικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων που χρησιμοποιούσε η Ναζιστική Γερμανία. Αλλά μόλις επτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, καταδικάστηκε για απρέπεια για τη σχέση του με έναν άνδρα, η οποία οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας ασφαλείας του και σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εργαστεί για την GCHQ.

Ευνουχίστηκε χημικά μετά την καταδίκη του το 1952 και πέθανε το 1954 σε ηλικία 41 ετών. Του δόθηκε μεταθανάτια βασιλική χάρη και ένας φόρος τιμής να εμφανίζεται σήμερα στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών.

Ο gay Άλαν Τούρινγκ αναδείχθηκε στο πιο εμβληματικό πρόσωπο του 20ου αιώνα




Δες και αυτό!