Ο gay Άλαν Τούρινγκ αναδείχθηκε στο πιο εμβληματικό πρόσωπο του 20ου αιώνα

06/02/2019
από

Ο Άλαν Τούρινγκ, που εκτός από πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, ήταν επίσης ομοφυλόφιλος, αναγνωρίστηκε ως η πιο «εμβληματική» προσωπικότητα του 20ού αιώνα την Τρίτη (5 Φεβρουαρίου), κατά τη διάρκεια της δημόσια ψηφοφορίας της εκπομπής BBC Two Icons: Two’s Icons: The Greatest Person Of The 20th Century.

Γεννήθηκε το 1912 στο Δυτικό Λονδίνο κι έγινε γνωστός ως μαθηματική ιδιοφυΐα, ενώ θεωρείται υπεύθυνος για το «τέλος» του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ήταν εκείνος που κατάφερε την επιτυχή αποκρυπτογράφηση του συστήματος επικοινωνίας Enigma των Ναζί.

Ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης ξεπέρασε στην ψηφοφορία προσωπικότητες, όπως ο Martin Luther King Jr., ο Pablo Picasso, ο David Bowie, ο Muhammad Ali κι ο Nelson Mandela.

Ίσως λίγοι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν την τεράστια συμβολή του έργου του, τόσο σχετικά με το ιστορικό γεγονός της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και στην καθημερινότητα όλων μας: το ότι μπορείτε και διαβάζετε αυτές τις γραμμές οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Τούρινγκ, αφού αυτός ήταν που θεμελίωσε τους κανόνες λογικής, που διέπουν την λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όμως, ο σεξουαλικός του προσανατολισμός ήταν η αιτία να διωχθεί και να καταδικαστεί, βάσει της νομοθεσίας της εποχής σχετικά με την ομοφυλοφιλία, όπου στην Μ. Βρετανία ήταν ακόμη ποινικοποιημένη. Οι επιλογές που είχε ήταν να τιμωρηθεί είτε με φυλάκιση είτε με «ορμονοθεραπεία» με σκοπό την καταστολή της libido. Προσπαθώντας να αποφύγει τον εγκλεισμό, ο Τούρινγκ επέλεξε την δεύτερη τιμωρία και καταδικάστηκε το 1952.

Ο κοινωνικός και θεσμικός στιγματισμός του Τούρινγκ, σε συνδυασμό με την επιβολή του χημικού ευνουχισμο, όμως, είχαν τεράστιο αντίκτυπο στον ψυχισμό του: δύο χρόνια μετά την καταδίκη του (1954) και σε ηλικία μόλις 41 ετών, ο Τούρινγκ έδωσε τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας υδροκυάνιο.

«Σήμερα είναι το πιο διάσημο πρόσωπο του 20ού αιώνα, πατέρας της πληροφορικής, ήρωας και μεγαλοφυΐα» δήλωσε ο παρουσιαστής Nick Robinson.

Το 2013, 59 χρόνια μετά το θάνατό του, ο Άλαν Τούρινγκ έλαβε χάρη από την Βασίλισσα Ελισάβετ για την καταδίκη του σχετικά με την ομοφυλοφιλία του.

Περισσότεροι από 50.000 gay άνδρες απαλλάχθηκαν των κατηγοριών με επίσημη βασιλική χορήγηση χάριτος από τη Μεγάλη Βρετανία, με Βασιλική Έγκριση για νομοσχέδιο (2017), πάλι από την Βασίλισσα Ελισάβετ, βάσει την οποίας συγχωρούνται τυχόν σεξουαλικές πράξεις μεταξύ αντρών, μιας και σήμερα δεν είναι πλέον έγκλημα στην Αγγλία και την Ουαλία, μέτρο που ακολούθησε την απονομή χάριτος του ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Τούλινγκ.

O Βρετανός συγγραφέας, Όσκαρ Ουάιλντ ήταν, επίσης, ένας εκ των 50.000 αντρών.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!