Η επιλογή non-binary ταυτότητας θα προστεθεί στις αιτήσεις για τον Μαραθώνιο του Τόκιο

26/06/2024
από
Οι διοργανωτές του Μαραθώνιου του Τόκιο πρόσθεσαν μια non-binary επιλογή στις αιτήσεις, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα συμμετέχοντα για τη διοργάνωση του 2025.

Τα αθλητά θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τρεις ταυτότητες φύλου κατά την εγγραφή τους για τον αγώνα του επόμενου έτους, ο οποίος αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 38.000 δρομείς.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τα βήματα άλλων συμπεριληπτικών αγώνων, όπως ο Μαραθώνιος του Λονδίνου και ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης, καθιστώντας την πόλη τον τελευταίο από τους έξι μεγάλους μαραθώνιους του κόσμου που το πράττει.

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια περισσότερο συμπεριληπτική κοινωνία μέσω του Tokyo Marathon 2025, και θα προωθήσουμε τις προσπάθειες βιωσιμότητας που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας ζεστής και φιλικής εκδήλωσης που θα λαμβάνει υπόψη τα άτομα με αναπηρία και τα ΛΟΑΤΚΙ+ (σεξουαλικές μειονότητες) άτομα ειδικότερα», ανέφερε το Ίδρυμα του Μαραθώνιου του Τόκιο σε ανακοίνωσή του στις 24 Ιουνίου μετά από συνάντηση.

«Επιτέλους, το Τόκιο καλύπτει το κενό», δήλωσε η Yuka Kanno, καθηγήτρια σπουδών φύλου και σεξουαλικότητας στο Πανεπιστήμιο Doshisha στο Κιότο. «Μια non-binary κατηγορία είναι μια καθυστερημένη και συνάμα ευπρόσδεκτη είδηση».

Ο διοργανωτής έχει λάβει συμβουλές από το Pride House Tokyo από το 2019 για την προώθηση της συμπερίληψης στον αθλητισμό και θα παρέχει ουδέτερα ως προς το φύλο αποδυτήρια και τουαλέτες, που θα είναι διαθέσιμα σε όλα.

Ο μαραθώνιος επιτρέπει επίσης τη δοκιμαστική συμμετοχή μιας «ομάδας ντουέτου» για άτομα με αναπηρία, όπως εγκεφαλική παράλυση ή άλλες παθήσεις.

«Οι ομάδες Duo είναι ομάδες δύο δρομέων όπου ο ένας δρομέας σπρώχνει ένα ασφαλές, προσαρμοσμένο ειδικό αμαξίδιο που μεταφέρει ένα αθλητή που έχει μόνιμη σωματική αναπηρία και δεν μπορεί να περπατήσει ή να τρέξει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι δρομείς για τη γενική κατηγορία συμμετοχής μπορούν να εγγραφούν από τις 16 έως τις 30 Αυγούστου, ενώ οι συμμετέχοντες θα ανακοινωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου μέσω των αποτελεσμάτων της κλήρωσης. Ο Μαραθώνιος του Τόκιο 2025 θα διεξαχθεί στην πόλη στις 2 Μαρτίου.

Η είδηση έρχεται μετά την απόφαση δικαστηρίου στην Ιαπωνία το 2023 ότι η απαγόρευση της τέλεσης γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι αντισυνταγματική.
Δες και αυτό!