Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει αυστηρές κυρώσεις σε δύο Ρώσους αξιωματούχους που κατηγορούνται ότι διώκουν τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους στο τρομακτικό «γκέι πογκρόμ» στην Τσετσενία.

Από τη Δευτέρα (22 Μαρτίου), η Ε.Ε. επέβαλε κυρώσεις στον Aiub Vakhaevich Kataev, ανώτερο αξιωματούχο στο ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων στην Τσετσενία, και τον Abuzaid Dzhandarovich Vismuradov, αναπληρωτή πρωθυπουργό της περιοχής και διοικητή ειδικής μονάδας ασφαλείας.

Η ποινή τους περιλαμβάνει τη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων και την απαγόρευση ταξιδιού εντός της Ε.Ε., καθώς και την απαγόρευση της διάθεσης χρημάτων σε άτομα ή οργανισμούς.

«Οι καταστολές στρέφονται εναντίον λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς και ίντερσεξ ατόμων, εκείνων που υποτίθεται ότι ανήκουν σε ομάδες ΛΟΑΤΙ», δήλωσε η Ε.Ε. στην Επίσημη Εφημερίδα της, όπου δημοσίευσε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

«Υπό την ιδιότητά του ως επικεφαλής του τμήματος του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Argun, ο Aiub Kataev επιβλέπει τις δραστηριότητες των τοπικών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας και αστυνομικών υπηρεσιών. Από αυτήν τη θέση, επιβλέπει προσωπικά εκτεταμένες και συστηματικές διώξεις στην Τσετσενία, οι οποίες ξεκίνησαν το 2017.»

Και οι δύο άνδρες υπόκεινται ήδη σε αμερικανικές κυρώσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και ο τυραννικός ηγέτης της Τσετσενίας και σύμμαχος του Putin, Ramzan Kadyrov.

Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων απορρίπτει όλες τις κατηγορίες, καθώς ο Kadyrov και οι σύμμαχοί του αρνούνται επίσημα ότι υπάρχουν ΛΟΑΤ+ άνθρωποι στην περιοχή, πόσο μάλλον «γκέι πογκρόμ».

Ωστόσο, οι αρνήσεις τους αντιμετωπίζονται με δεκάδες σκληρές αναφορές προσφύγων από ΛΟΑΤ+ άτομα που έχουν φυλακιστεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί και σκοτωθεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ομοφυλοφίλων.

Ενώ η κίνηση της Ε.Ε. να επιβάλει κυρώσεις στους δράστες δε θα έχει δικαστικό αντίκτυπο στη Ρωσία, θα εμποδίσει όσους εμπλέκονται στο καθεστώς να εισέλθουν σε χώρες της Ε.Ε. και να διοχετεύσουν χρήματα μέσω των τραπεζών της.

Τον Δεκέμβριο, το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε παρόμοιες κυρώσεις εναντίον του Magomed Daudov, εκπροσώπου του κοινοβουλίου της Τσετσενίας, Aiub Kataev, επικεφαλής του υπουργείου εσωτερικών υποθέσεων, και του Apti Alaudinov, αναπληρωτή υπουργού και αρχηγού της αστυνομίας.

Επίσης, επέβαλε κυρώσεις στην ειδική μονάδα ταχείας αντίδρασης του Terek, ένα στρατιωτικό τμήμα της εθνικής φρουράς της Ρωσίας, για το ρόλο τους στο καταχρηστικό καθεστώς.

“Καλωσόρισες στην Τσετσενία”, στην περιοχή όπου οι ΛΟΑΤ+ πρέπει να εξαφανιστούν