Επιζών του «gay πογκρόμ» αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στην Τσετσενία

13/03/2019
από

Για πρώτη φορά, από τότε που ξεκίνησε το πογκρόμ κατά των LGBT ατόμων στην Τσετσενία, ένα θύμα μιλάει για την τρομακτική εμπειρία του.

Ο νεαρός Maxim Lapunov μοιράζεται ιστορίες για απειλές, ταπεινώσεις και βασανιστήρια. Κρατήθηκε για 12 ημέρες σε ένα κελί εμποτισμένο με αίμα. Σήμερα, από την πρωτεύουσα της Ρωσίας, τη Μόσχα, οι δικηγόροι του ανέφεραν ότι δε γίνεται σωστή έρευνα.

Ο 30χρονος από τη Σιβηρία πέρασε δυο χρόνια στην Τσετσενία όπου εργάστηκε ως διοργανωτής εκδηλώσεων. Δε ζούσε ανοιχτά ως gay. Μια νύχτα του Μάρτη θυμάται, ότι τον άρπαξαν και τον έσυραν σε ένα αυτοκίνητο. Αυτό έγινε περίπου την περίοδο, που άρχισαν οι πρώτες αναφορές για το «gay πογκρόμ» . Μεταφέρθηκε σε ένα αστυνομικό τμήμα και εκεί τον ανέκριναν και τον βασάνισαν για να ονομάσει άλλους ομοφυλόφιλους:

«Ξεσπούσαν κάθε 10 ή 15 λεπτά φωνάζοντάς μου ότι ήμουν gay και ότι θα με σκοτώσουν. Μετά με χτυπούσαν επανειλημμένα και για μεγάλο χρονικό διάστημα με ένα ραβδί: στα πόδια, στα πλευρά, στους γλουτούς και στην πλάτη. Όταν άρχιζα να πέφτω, με τραβούσαν και συνέχιζαν” , περιέγραψε: «Κάθε μέρα με διαβεβαίωσαν ότι θα με σκοτώσουν και μου περιέγραφαν το πως» .

Ο Lapunov κάνει έκκληση στην κυβέρνηση να ερευνήσει το θέμα: «Επειδή είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι έχουμε δικαιώματα» .

Ο Lapunov έδωσε επίσης μια εκτεταμένη συνέντευξη στη ρωσική εφημερίδα Novaya Gazeta.

Ο Igor Kochetkov, από το ρωσικό LGBT δίκτυο, ανέφερε ότι επί του παρόντος βοηθούν 79 ανθρώπους να ξεφύγουν από τον Απρίλιο κι έχουν μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για τον σκοπό αυτό. Παρόλο που Ρώσοι ομοσπονδιακοί ερευνητές τους διαβεβαιώνουν σε ιδιωτικές συνομιλίες ότι θέλουν να φτάσουν στο βάθος των ερευνών – έχουν ληφθεί πολύ λίγα μέτρα.

Η Tanya Lokshina, της Human Rights Watch, αναφέρει ότι: «Εφόσον απευθυνθήκαμε στο Moskalkova στα τέλη Αυγούστου, δεν έχουμε μιλήσει σε καμία περίπτωση για την υπόθεση αυτή στον Τύπο δημόσια. Θέλαμε να δώσουμε στα κρατικά όργανα την ευκαιρία να κάνουν σωστά τη δουλειά τους» .

Τώρα όμως, οι ακτιβίστριες/στές που εργάζονται στην υπόθεση δηλώνουν ότι μιλούν πια δημόσια για το ζήτημα, επειδή είναι σαφές ότι δεν υπήρξαν σοβαρές προσπάθειες να διερευνηθούν τα πράγματα στην Τσετσενία. Ο Igor Kalyapin της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων προσθέτει:

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, κανείς δεν προσπάθησε να καταστρέψει ανθρώπους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό από την εποχή της ναζιστικής Γερμανίας» .

https://avmag.gr/103114/103114b/




Δες και αυτό!