Ένας γκέι άνδρας που διέφυγε από τα βασανιστήρια στην Τσετσενία μίλησε για την φρικτή εμπειρία του μέσα από την «αντι-γκέι επιχείρηση σκούπα» της Ρωσίας.

Ο ηθοποιός Ian McKellen σε διαμαρτυρία για την Τσετσενία, έξω από την Ρώσικη Πρεσβεία του Λονδίνου τον Ιούνιο του 2017, (Justin Tallis/AFP/Getty)
Ο ηθοποιός Ian McKellen σε διαμαρτυρία για την Τσετσενία, έξω από την Ρώσικη Πρεσβεία του Λονδίνου τον Ιούνιο του 2017, (Justin Tallis/AFP/Getty)

Ο 27χρονος Amin Dzhabrailov διέφυγε στον Καναδά μέσω του Rainbow Railroad, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που βοηθά τους LGBT+ ανθρώπους να ξεφύγουν από χώρες, όπου οι διακρίσεις σε βάρος της σεξουαλικότητάς τους θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Μιλώντας στον CBC, την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, περιέγραψε την δοκιμασία του ως γκέι στη ρωσική δημοκρατία: «Ήταν φοβερό» , είπε, καθώς θυμάται την ημέρα του Μαρτίου του 2017, όταν Ρώσοι στρατιώτες τον απήγαγαν από το κομμωτήριο στο οποίο εργαζόταν.

“Έκανα μία βαφή μαλλιών, όπως κάθε άλλη συνηθισμένη μέρα. Έφαγα μεσημεριανό γεύμα και ήρθαν – μπήκαν κάτι τύποι με όπλα.” 

Ο Amin Dzhabrailov βασανίστηκε και υπέστη ηλεκτροσόκ στην Τσετσενία επειδή είναι γκέι (CBC News)
Ο Amin Dzhabrailov βασανίστηκε και υπέστη ηλεκτροσόκ στην Τσετσενία επειδή είναι γκέι (CBC News)

Οι άνδρες αυτοί του πέρασαν χειροπέδες και τον οδήγησαν σε μια εγκατάσταση βασανιστηρίων, όπου κρατήθηκε εκεί για δύο εβδομάδες, με περίπου άλλους 17 γκέι άνδρες. Οι άνδρες αυτοί βασανίζονταν σχεδόν κάθε μέρα και νύχτα, και αναγκάζονταν με βασανιστήρια να δώσουν τα ονόματα κι άλλων γκέι ανδρών. Εκτός από την ψυχική κακοποίηση και τον ξυλοδαρμό, υπήρχε και μια μηχανή που έκανε ηλεκτροσόκ στα αφτιά, τα δάχτυλα των χεριών και τα δάχτυλα των ποδιών. Για το ξύλο “χρησιμοποιούσαν τα πόδια τους, πλαστικούς σωλήνες, μακριούς σωλήνες” , δήλωσε ο Dzhabrailov.

“Ώσπου άρχισαν να χρησιμοποιούν ηλεκτροσόκ. Κανείς δεν ήθελε να σε αγγίξει με γυμνά χέρια μόνο και μόνο επειδή είσαι ομοφυλόφιλος, και είναι αηδιαστικό. Είναι σαν να είσαι στο χείλος του θανάτου, ειδικά όταν χρησιμοποιούν αυτό το μηχάνημα που κάνει ηλεκτροσόκ. Φώναζα να σταματήσουν.”

Σκέφτηκε μέχρι και την αυτοκτονία, αλλά δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μπορέσει να κάνει ούτε αυτό. Ο εφιάλτης τελικά έληξ,ε όταν οι στρατιώτες μετέφεραν τον Dzhabrailov και τους άλλους άνδρες σε μια άλλη τοποθεσία, όπου τον περίμενε η οικογένειά του. Μόλις αφέθηκε ελεύθερος, ήξερε ότι έπρεπε να φύγει από τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό. Ένας φίλος του (και σήμερα σύντροφός του) ήρθε σε επαφή με το LGBT+ δίκτυο Rainbow Railroad, το οποίο κατάφερε τελικά να βγάλει τους άνδρες από τη χώρα με ασφάλεια.
Το ζευγάρι απολαμβάνει σήμερα την ελευθερία τους στο Τορόντο, αλλά επιθυμούν η ιστορία τους να αποτελέσει υπενθύμιση για τη συνεχιζόμενη φρίκη που αντιμετωπίζει η LGBT + κοινότητα της Τσετσενίας.