Η άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης για τη ΛΟΑΤ+ γονεϊκότητα δεν είναι καινούρια για τη ΝΔ

03/02/2021

Πλήθος αντιδράσεων προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, οποίος έκανε λόγο για “παρεκκλίσεις” και για “περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα” σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλα ζευγάρια και μονογονεϊκές οικογένειες. Μέλη άλλων παρατάξεων ζήτησαν από τον υπουργό να εξηγήσει τι εννοεί με τον όρο “παρεκκλίσεις”, ενώ ΛΟΑΤ+ οργανώσεις απαίτησαν την απομάκρυνσή του. 

Ο υπουργός, επίσης, μίλησε και για επιστημονικές μελέτες, χωρίς βέβαια να αναφερθεί συγκεκριμένα και κόντρα σε όσα υποστηρίζουν οι επίσημοι επιστημονικοί φορείς.

Φυσικά, η (προσβλητική) στάση του υπουργού στο θέμα της ΛΟΑΤ+ γονεϊκότητας δεν είναι καινούρια για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Αρκεί να θυμηθούμε τα λόγια κάποιων βουλευτών της, την ημέρα που ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για την αναδοχή, αναγνωρίζοντας το δικαίωμα αυτό και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Σημαντική σημείωση: Επειδή και τότε, αρκετοί ήταν αυτοί που αναφέρονταν σε κάποιες μελέτες που τάχα υποστήριζαν πως ο σεξουαλικός προσανατολισμός επηρεάζει την ψυχική κατάσταση των παιδιών, πλήθος ακαδημαϊκών ψυχολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό είχαν παρέμβει για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. 

“Η ανασκόπηση της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας καταλήγει στο ξεκάθαρο συμπέρασμα ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων δεν έχει μετρήσιμες επιπτώσεις στην ποιότητα των σχέσεων γονέα-παιδιού, στην ψυχική υγεία των παιδιών ή στην κοινωνική τους προσαρμογή.”

Ας θυμηθούμε τώρα τι υποστήριζαν κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το -όχι και τόσο μακρινό- 2018.

Χαράλαμπος Αθανασίου

“Θέλω τα ανήλικα παιδιά να έχουν σαφή πρότυπα. Πρότυπο ανδρικό και πρότυπο γυναικείο. Θεωρώ ότι εκφράζω έτσι το σύνολο της κοινωνίας.”

Φωτεινή Αραμπατζή 

“Το παιδί δύναται να υποστεί bullying αλλά και να υπάρχει και κάποια επίδραση στη σεξουαλική του ζωή, όπως υποστηρίζουν αρκετές έρευνες”. 

Γεώργιος Γεωργαντάς

“Οι παραδοχές που κανείς δεν μπορεί να ξεπεράσει είναι ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δεν υπάρχει το πατρικό και μητρικό πρότυπο. Αυτό δεν είναι χωρίς συμβολισμό. Η έλλειψη του προτύπου σε ένα ανήλικο παιδί σε όλη του την ανηλικότητα σίγουρα θα το επηρεάσει. Θα έχει πρότυπα μόνο από το ένα φύλο. Επίσης, η ελληνική κοινωνία κι οι κοινωνίες γενικότερα θα έχουν έναν αρνητικό αντίκτυπο που θα επηρεάσει την ανατροφή των παιδιών”.

Κωνσταντίνος Βλάσης

“Θα αλλάζατε εσείς τους δύο γονείς με τους οποίους μεγαλώσατε με ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων; Την απάντηση της ξέρετε. Προοδευτικότητα δεν είναι η αποποινικοποίηση της κάνναβης και ο αποπροσανατολισμός της νεολαίας. Προοδευτικότητα δεν είναι να υποχρεώνεις ένα άβουλο βρέφος να έχει ομόφυλους ανάδοχους γονείς.”

Χρήστος Μπουκώρος

“8 στους 10 Έλληνες είναι αντίθετοι στα ομόφυλα ζευγάρια. Ο νομοθέτης πρέπει να ανοίγει δρόμους, δε διαφωνώ, αλλά το υποσύνολο που μας ενδιαφέρει τώρα είναι το παιδί. Μιας και σας ενδιαφέρουν οι μειοψηφία θα μιλήσω για το ένα παιδί. Το ένα παιδί της περίπτωσης και πώς θα αντιμετωπιστεί η αντίδρασή του στις σημερινές μας αποφάσεις.” 

Ανδρέας Κατσανιώτης

“Φανταστείτε τα παιδιά του σχολείου να καταλάβουν ότι ο συμμαθητής τους έχει δύο μπαμπάδες. Φανταστείτε.”.


Υ.Γ. Αν και η επίσημη στάση της ΝΔ ήταν κατά της αναδοχής, τέσσερα μέλη της διαφοροποιήθηκαν και υπερψήφισαν: Όλγα Κεφαλογιάννη, Κατερίνα Μάρκου, Νίκη Κεραμέως και Ντόρα Μπακογιάννη.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!