Όταν ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι δεν θα αφήσει «ατιμώρητη την αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική στη Νέα Δημοκρατία»

16/01/2024
Τον τελευταίο καιρό δεν είναι λίγοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και τα μέλη της κυβέρνησης που τάσσονται εναντίον της ισότητας στον γάμο, εκφράζοντας ομοφοβικό λόγο και χρησιμοποιώντας αναληθή και αντιεπιστημονικά επιχειρήματα. Οφείλει, ωστόσο, ο Πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματος να πάρει θέσει απέναντι σε αυτή τη ρητορική μίσους; 

Όπως για παράδειγμα σε αυτή του βουλευτή του, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε (ανύπαρκτα) ποσοστά, κάνοντας λόγο για σεξουαλικούς προσανατολισμούς «λόγω μόδας», ενώ μάλιστα κατηγόρησε τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια ότι «προκαλούν σύγχυση και στη σεξουαλική επιλογή του παιδιού αλλά και του δημιουργείς και μια σειρά ψυχολογικών προβλημάτων ταυτότητας τα οποία και οι ειδικοί επιστήμονες τα επισημαίνουν». Φυσικά, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να στηρίζει τις (ψευδείς) θέσεις του κ. Στυλιανίδη, οι οποίες συνιστούν ξεκάθαρα ακραίο ομοφοβικό λόγο.

Την περασμένη Άνοιξη και με αφορμή τις εθνικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη στο ΑΝΤΙVIRUS (στο πλαίσιο ενός ειδικού αφιερώματος με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς), με κεντρικό θέμα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Στη συνέντευξη αυτή, σκοπίμως, έθεσα στον Πρωθυπουργό και ένα ερώτημα σχετικά με τη ρητορική μίσους στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας. «Υπάρχει χώρος για αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας; Αν όχι με ποιους τρόπους σκοπεύετε να την απομονώσετε;», ήταν το ερώτημα που του είχα θέσει. Ας διαβάσουμε ξανά την απάντησή του. 

«Όχι, δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος για αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας! Και αν ποτέ εκδηλωθεί, έστω και ψήγμα της, δεν θα μείνει ατιμώρητη και θα καταδικαστεί με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η Νέα Δημοκρατία, άλλωστε, είναι το φιλελεύθερο κόμμα που θεμελίωσε την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα στέκεται σθεναρά απέναντι σε ρατσιστικές και φασιστικές αντιλήψεις.

Υπενθυμίζω, επίσης, ότι η παράταξη μας ούτε συνεργάστηκε, ούτε πρόκειται να συμπράξει με ακροδεξιά κόμματα που έχουν σημαία τους την ομοφοβία, όπως έκανε στη θητεία ο ΣΥΡΙΖΑ. Και, ασφαλώς, δεν έχει υποψήφιους βουλευτές αμφιλεγόμενους celebrities με πλούσιο σεξιστικό και τρανσφοβικό «ρεπερτόριο», όπως επίσης έκανε πριν λίγες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός, όμως, από τη ρητορική, μεγάλη αξία έχουν και οι πράξεις. Αναφέρθηκα πριν στις πολυάριθμες δράσεις της Εθνικής Στρατηγικής χωρίς προηγούμενο στη χώρα που μόνο τώρα υλοποιούνται. Θα προσθέσω, επίσης, ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η πρώτη ιστορικά, που έχει στις τάξεις της έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο υπουργό. Ένα έμπρακτο σήμα κατά των ομοφοβικών αντιλήψεων.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να επισημάνω το εκπαιδευτικό ρόλο που και τη σημασία που έχει η ΛΟΑΤΚΙ+ ορατότητα. Στο παρελθόν η έλλειψη ορατότητας έδινε πάτημα σε ομοφοβικές συμπεριφορές. Αντίθετα σήμερα ένας γονιός, για παράδειγμα, που ανησυχεί ότι το παιδί του θα αντιμετωπίσει εμπόδια αν πει ανοιχτά ότι είναι gay ή λεσβία, τώρα διαπιστώνει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός του δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο σε μια επιτυχημένη καριέρα και στην πολιτική ή σε οποιονδήποτε κλάδο επιλέξει. Ενώ η αυξημένη ορατότητα βοηθάει και τα ίδια τα παιδιά ώστε να μην εσωτερικεύουν την ομοφοβία και να συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει «σωστός» και «λάθος» σεξουαλικός προσανατολισμός».

Λαμβάνοντας υπόψη, ότι καμία δημόσια κριτική δεν έχει ασκηθεί και καμία δήλωση δεν έχει γίνει από πλευράς Πρωθυπουργού, αντιλαμβανόμαστε την «ανειλικρινή» του στάση απέναντι σε ένα θέμα που και ο ίδιος είχε τοποθετηθεί τόσο συγκεκριμένα και έντονα.

Φυσικά, δεν είναι μόνο ο κ. Μητσοτάκης που φαίνεται να μην ασχολείται ιδιαίτερα με τον αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ λόγο που έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό. Τα παραδείγματα (κι άλλων πολιτικών) είναι πολλά, όπως και οι φωτογραφίες με εκπροσώπους της εκκλησίας που έχουν πάρει σαφή θέση εναντίον των δικαιωμάτων μας.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!