Διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων στην Ελλάδα το 2024

Είναι το 2024 μια τρανσφοβική χρονιά για την Ελλάδα;

Το 2024, η Ελλάδα αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις και εξελίξεις σχετικά με τα δικαιώματα και τις συνθήκες ζωής των τρανς ατόμων, με περιστατικά τρανσφοβίας και θεσμικές αντιδράσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Παρά την πρόοδο σε ορισμένα θέματα, πολλά περιστατικά κατέδειξαν την ανάγκη για συνεχιζόμενη αγώνα για τη θεσμική προστασία και την κοινωνική αποδοχή των τρανς ατόμων. Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα Τρανς Μνήμης θυμόμαστε κάποια από αυτά.

Ιανουάριος 2024

  • 19/01/2024: Ένας Έλληνας αστυνομικός προχώρησε σε τρανσφοβική ανάρτηση στο TikTok, καταγγέλλοντας την υποχρέωση σεβασμού των ταυτοτήτων των τρανς ατόμων κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις που ζήτησαν την αυστηροποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού των δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου να αποφεύγονται απαράδεκτες πρακτικές διάχυσης μίσους όπως η πιο πάνω.
  • 22/01/2024: Η βουλευτής Τζώρτζια Κεφαλά δήλωσε δημοσίως την ανάγκη αναγνώρισης των δικαιωμάτων των τρανς γονιών. Η τοποθέτησή της εστίασε στην κοινωνική και νομική αποδοχή των τρανς οικογενειών, που συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις και διακρίσεις.

Φεβρουάριος 2024

Μάρτιος 2024

  • 09/03/2024: Μια βίαιη ομοτρανσφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, κατά ενός κουήρ ζευγαριού στην πλατεία Αριστοτέλους, ανέδειξε την έντονη ανησυχία για την ασφάλεια των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στους δημόσιους χώρους. Καλλιτέχνες και πολιτικοί αξιωματούχοι προχωρούν σε δηλώσεις συμπαράστασης στα θύματα. Την επόμενη μέρα πραγματοποιείται συγκέντρωση και πορεία.
  • 11/03/2024: Η παίκτρια του ριάλιτι “My Style Rocks” που έκανε coming out ως τρανς άνοιξε τη συζήτηση γύρω από τη σημασία της τρανς ορατότητας στην τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  • 22/03/2024: Η ταινία “Avant-Drag” που εστιάζει στην τρανς και κουήρ ζωή δέχθηκε έντονες ομοτρανσφοβικές επιθέσεις, αλλά υπήρξε δυνατή υποστήριξη από την καλλιτεχνική κοινότητα και τις οργανώσεις ΛΟΑΤΚΙ+.

Απρίλιος 2024

  • 24/04/2024: Η έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέδειξε την αύξηση των περιστατικών βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των τρανς ατόμων. Το περιστατικό αυτό επανέφερε την ανάγκη για θεσμική προστασία και δράσεις κατά της ρατσιστικής βίας.

Μάιος 2024

  • 13/05/2024: Ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Γκουντάρας και ο πολιτικός Κυριάκος Βελόπουλος έκαναν τρανσφοβικές δηλώσεις με αφορμή τον διαγωνισμό της Eurovision, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις και αναδεικνύοντας την ανάγκη για αυστηρότερη καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.

Ιούνιος 2024

  • 05/06/2024
    Ο κατηγορούμενος για τη γυναικοκτονία της Άννας Ιβάνκοβα καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς ελαφρυντικά. Βρέθηκαν γενετικά υλικά και αποτυπώματα του γυναικοκτόνου σε διάφορα σημεία του σώματος της Άννας και στα φονικά όπλ

Ιούλιος 2024

  • 02/07/2024: Η αθώωση του πρώην ποδοσφαιριστή Βασίλη Τσιάρτα για τρανσφοβική ανάρτηση του 2017 ανέδειξε τα κενά στη νομοθεσία για την καταπολέμηση της τρανσφοβίας.
  • 09/07/2024: Παραχριστιανική οργάνωση διενεργεί θεραπείες μεταστροφής σε σεξεργαζόμενα άτομα στη Λ. Συγγρού.

Αύγουστος 2024

  • 07/08/2024: Τα τρανσφοβικά σχόλια του Δημήτρη Αποστόλου για την αθλήτρια Λουάνα Αλόνσο προκάλεσαν αντιδράσεις και ξαναέφεραν το ζήτημα της τρανσφοβίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις κοινωνικές πλατφόρμες. Αξίζει να επισημάνουμε το εξής οξύμωρο: διοργανώσεις που προωθούν το συλλογικό αίσθημα, και τις αρχές τις ευγενούς άμιλλας, όπως η Eurovision και οι Ολυμπιακοί Αγώνες συχνά γίνονται αφορμή για την διασπορά ρητορικής μίσους. Επιπλέον από την παραπάνω ανασκόπηση παρατηρούμε πως των τρανσφοβικών επιθέσεων προηγείται πάντα κάποια ρατσιστική τηλεοπτική δήλωση δημοσίου προσώπου.

Σεπτέμβριος 2024

  • 05/09/2024
    Ο Μάρκος Σεφερλής προκάλεσε αντιδράσεις με την κακοποιητική απομίμηση του Nemo, του non-binary ατόμου που κέρδισε την Eurovision, επικαλούμενος το πρόσχημα της σάτιρας.
  • 18/09/2024 Οι ομοτρανσφοβικές δηλώσεις του Σταύρου Νικολαΐδη για non-binary άτομα. Ο ηθοποιός, μιλώντας στην εκπομπή «Buongiorno» της Φαίης Σκορδά, χαρακτήρισε τις non-binary ταυτότητες «αστείες». Αναφερόμενος στις αντιδράσεις κατά του Μάρκου Σεφερλή για την τρανσφοβική αναπαράσταση του Nemo, δήλωσε
  • 24/09/2024: Το ακροδεξιό κόμμα ΝΙΚΗ παρουσίασε ομοτρανσφοβικές προτάσεις κατά της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου και άλλες αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ προτάσεις, προκαλώντας ανησυχία για τις αντιδραστικές τάσεις στην κοινωνία.
  • 29/09/2024: Επίθεση σε τρανς γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας ανέδειξε το ζήτημα της έλλειψης ασφάλειας για τα τρανς άτομα και τις διαρκείς επιθέσεις που δέχονται σε δημόσιους χώρους.

Οκτώβριος 2024

  • 02/10/2024: Αντί-τρανς συνέδριο στην Αθήνα από οργανισμό ψυχικής υγείας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και υπογράμμισε τις επικίνδυνες απόψεις που προωθούνται για τα τρανς άτομα και την ψυχική τους υγεία.
  • 06/10/2024: Βίαιος ξυλοδαρμός και ληστεία τρανς σεξεργάτριας προκάλεσε κοινωνική κατακραυγή και αναδείχθηκε η ανάγκη για αυστηρότερη προστασία των τρανς ατόμων, που συχνά γίνονται στόχοι βίας και εκμετάλλευσης.
  • 10/10/2024: Η τοποθέτηση φιγούρων Pride και τρανς σημαίας στο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής προκάλεσε αντιδράσεις από συντηρητικούς γονείς και πολιτικούς, φέρνοντας το ζήτημα της αποδοχής και της ορατότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο προσκήνιο.
  • 29/10/2024: Οι πρακτικές αναπαραγωγής και διασποράς μίσους κατά των τρανς ατόμων εντός των σχολείων συνεχίστηκαν με την διανομή ομοτρανσφοβικών φυλλαδίων από καθηγητή σε σχολείο του Λαυρίου, ενισχύοντας τη συζήτηση για την ανάγκη ενίσχυσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατά των διακρίσεων.

Το 2024 υπήρξε ένας χρόνος γεμάτος προβληματισμό για τα τρανς άτομα στην Ελλάδα. Οι διακρίσεις, η βία και η έλλειψη νομικής προστασίας παραμένουν ζητήματα που απαιτούν άμεση και συνεχιζόμενη δράση από την πολιτεία.




Δες και αυτό!