Ομοτρανσφοβικές επιθέσεις κατά των συντελεστών της ταινίας «Avant-Drag»

29/03/2024
από
Τις τελευταίες μέρες, συντηρητικά μέσα έχουν στοχοποιήσει τα άτομα που συμμετέχουν στο κουήρ ντοκιμαντέρ «Avant- Drag», μετά από φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την ημέρα προβολής του στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του, το Φεστιβάλ δεν καταδίκασε τις επιθέσεις. 

Συγκεκριμένα, μια φωτογραφία με τα άτομα / συντελεστές της ταινίας ρου Φιλ Ιερόπουλου, βρίσκεται στο επίκεντρο των ομοτρανσφοβικών επιθέσεων από συντηρητικά (ακρο)δεξιά μέσα. Η φωτογραφία απεικονίζει τα ίδια να κρατούν πανό το οποίο γράφει «Destroy Greece».

Με αφορμή τη σχετική φωτογραφία, διάφορα μέσα εξαπολύουν κακοποιητικούς χαρακτηρισμούς προς τα άτομα αλλά και προς το φεστιβάλ, κάνοντας λόγο για ανθελληνική ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδα.

Μια από τις εφημερίδες, γνωστή για τις ακροδεξιές θέσεις της, αναφέρεται σε «πολιτισμικούς τρομοκράτες και φορείς ανωμαλίας» και για μια προσπάθεια να χτιστεί η λεγόμενη «παγκοσμιοποιημένη δικτατορία». Μάλιστα, στοχοποιεί και συγκεκριμένα πρόσωπα, από συντελεστές της ταινίες μέχρι άτομα του ΔΣ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπως τη Θέμιδα Μπαζάκα.

Από την πλευρά του, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν καταδίκασε τις ομοτρανσφοβικές επιθέσεις, αλλά απομακρύνθηκε από το γεγονός υποστηρίζοντας ότι δεν είχε γνώση για το συγκεκριμένο πανό.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

«Με αφορμή δημοσιεύματα για ένα συμβάν που έγινε στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ έχει να δηλώσει τα εξής:

Η φωτογραφία στην οποία αναγραφόταν “Destroy Greece” ελήφθη στη διάρκεια συζήτησης που ακολούθησε την προβολή της ταινίας Avant-Drag! στις 14 Μαρτίου, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε από τους συντελεστές της ταινίας χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με το Φεστιβάλ και χωρίς να έχει ζητηθεί άδεια. Το μήνυμα δεν εκφράζει τις αρχές και τις αξίες του Φεστιβάλ και προφανώς είναι καταδικαστέο».
Δες και αυτό!