Ισόβια στον γυναικοκτόνο της Άννας Ιβάνκοβα

Εκδικάστηκε στην Αίθουσα 1 του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η υπόθεση της γυναικοκτονίας/ τρανσκτονίας της Άννας Ιβάνκοβα. Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και του αποδόθηκε ποινή ισοβίων χωρίς την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Γενετικό υλικό και αποτυπώματα του γυναικοκτόνου βρέθηκαν στο σώμα της Άννας (σε σημεία που σημαίνουν πιθανότητα βιασμού πριν ή μετά τον θάνατό της), σε τρία αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν ως φονικά όπλα, στον φορτιστή, το πλυντήριο και το ατμοσίδερο. «Όταν βρήκε η αστυνομία την κοπέλα είχε κατεβασμένο το εσώρουχό της πως το εξηγείτε αυτό;» ρώτησε η έδρα τον δολοφόνο. «Δεν ήθελα να αφαιρέσω ζωή έχω γυναίκα και παιδιά. Δεν ήθελα να σκοτώσω», απάντησε εκείνος.

Ο γυναικοκτόνος εκπροσωπούταν από δύο δικηγόρους. «Το θύμα επιτέθηκε στον κατηγορούμενο με παράνομους σεξουαλικούς σκοπούς. Ο κατηγορούμενος προσπάθησε να απεγκλωβιστεί από το διαμέρισμα που τον είχε κλειδώσει». «Το θύμα δεν είχε ούτε ιερό, ούτε όσιο, ούτε φραγμούς”. Είχε σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους. Έκανε ομαδικό σεξ». Προσπάθησε να επιβάλει τα σεξουαλικά του ένστικτα στον κατηγορούμενο», ήταν λίγες μόνο από τις φράσεις που ακούστηκαν από πλευρά τους με σκοπό την σπίλωση του ονόματος της Άννας.

Η υπερασπιστική γραμμή τους βασίστηκε σε συνεχείς προσπάθειες για την απόδειξη της ακυρότητας της διαδικασίας. Ο τρανσοκτόνος ενώ κατά την ανάκριση είχε ζητήσει διερμηνέα στα Ουρντού κατά την πρώτη δικάσιμο (Τετάρτη 29/05) υποστήριξε πως μιλά Μπεγκαλί αιτούμενος την διακοπή της δίκης. Η δίκη πράγματι διεκόπη για σήμερα, οπότε και η υπεράσπισή του προσπάθησε να αμφισβητήσει την εγκυρότητα του πληρεξουσίου της οικογένειας της θανούσας για την υπεράσπισή της, αλλά απέτυχε.

Μετά την ανάγνωση των μαρτυρικών καταθέσεων η έδρα εξέτασε τον γυναικοκτόνο. Όταν ο τελευταίος ρωτήθηκε πότε γνώρισε την Άννα, απάντησε πως δεν την είχε ξαναδεί, πως την κάλεσε στις 5 εκείνο το πρωί μετά από υπόδειξη φίλου του προκειμένου να του παρέχει υπηρεσίες σεξ. Έφτασε στην πόρτα της δύο ώρες αργότερα, οπότε και την πήρε τηλέφωνο. Όταν ρωτήθηκε γιατί του πήρε δύο ώρες να φτάσει, παρά το γεγονός πως το σπίτι του απείχε ελάχιστα από το διαμέρισμα της Άννας και πως σύμφωνα με τον ίδιο η Άννα του είχε πει να περάσει αμέσως, ισχυρίστηκε ότι αγόραζε τσιγάρα.

Μεταξύ άλλων ανακριβιών ο τρανσοκτόνος υποστήριξε πως όταν μπήκε στο σπίτι ενημέρωσε την Άννα για την ύπαρξη των παιδιών, της γυναίκας και της επιχείρησής του. Αργότερα πέρασαν στην κρεβατοκάμαρα. Ο δράστης υπερασπίστηκε πως αγνοούσε πλήρως την τρανς ταυτότητα της.

Υποστήριξε πως λίγο μετά εκείνη τον ρώτησε πόσα χρήματα είχε πάνω του, γεγονός που έρχεται σε αντίφαση με την κατάθεση που έδωσε όταν ανακρίθηκε και πως με την απειλή αιχμηρού αντικειμένου τον εξανάγκασε να έρθουν σε σεξουαλική επαφή. «Με ξάπλωσε με βία, ανέβηκε πάνω μου και προσπάθησε να με βιάσει. Την στιγμή που μου έκανε στοματικό κρατούσε έναν μπαλτά στον λαιμό μου», είπε δια του διερμηνέα του.

Στη συνέχεια υποστήριξε πως υπήρξε πάλη, πως απ’ την εξάντληση λιποθύμησε και πως έφυγε από το σπίτι της Άννας, τρεισήμισι ώρες μετά την άφιξή του, στις 11.23, όπως καταγράφεται σε σχετικό βιντεοληπτικό υλικό. Δεν θυμόταν τι φορούσε, ούτε αναγνώρισε τον εαυτό του στο σχετικό βίντεο της αστυνομίας. Πήγε στο σπίτι του σοκαρισμένος, άλλαξε μπλούζα και προσπάθησε σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, να ενημερώσει την αστυνομία. Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί σχετικό περιστατικό από πλευράς ΕΛ.ΑΣ.. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε πως πήγε στο νοσοκομείο. Προσκόμισε μάλιστα και έγγραφο που αποδεικνύει την νοσηλεία του, αλλά αναφέρει πως κανένα από τα τραύματα που έφερε δεν ήταν σοβαρό για την κατάσταση της υγείας του. Λίγες μέρες αργότερα πήγε σε άλλο νοσοκομείο. Το σχετικό έγγραφο κάνει λόγο για «πτώση από άγνωστο μηχανισμό» χωρίς σοβαρά τραύματα. Σε πλήρη αντίθεση με τα παραπάνω κατά την ανάκριση είχε υποστηρίξει πως νοσηλεύτηκε μία φορά επί επτά συνεχόμενες μέρες.

Η υπεράσπιση της Άννας υποστήριξε πως ο τρανσοκτόνος εκμεταλευτηκε το μεσοδιάστημα απο την την τέλεση του εγκλήματος μέχρι την σύλληψή του προκειμένου να οικοδομήσει την υπερασπιστική του γραμμή. Αναζητούσε χαρτιά από νοσοκομία ενώ προσπάθησε να διαγράψει το υλικό από την κάμερα που υπήρχε στο σαλόνι της Άννας και που λειτουργούσε ως μοναδικό εργαλείο για την εργασιακή της ασφάλειά. Όπως επιβεβαιώθηκε μάλιστα από πολλές καταθέσεις μαρτύρων η Άννα είχε κάμερα στο σαλόνι της.

«Από την διαδικασία προκύπτει πως η θανούσα και ο κατηγορούμενος έδωσαν ραντεβού για σεξ. Δεν προκύπτει αν υπήρχε συμφωνία για χρήματα. Ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι η θανούσα ήτανε τρανς γυναίκα. Στις 6.55 πήγε στο σπίτι της, γεγονός που αποδέχεται και ο κατηγορούμενος ενώ προκύπτει και από την πραγματογνωμοσύνη. Απ’ την πραγματογνωμοσύνη προκύπτει ακόμα πως υπήρξε σεξουαλική επαφή με διείσδυση από μέρους του κατηγορούμενου στη θανούσα. Η επαφή θα μπορούσε να είναι και συναινετική. Για άγνωστο λόγο μετά τις 7 διαπληκτίστηκαν. Ο κατηγορούμενος επιτέθηκε με δόλο στη θανούσα χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι και έναν μπαλτά. Κατά την νοσηλεία του έφερε πολλαπλά τραύματα στη μύτη, τα χείλη και το αυτί του, όλα ήσσονος σημασίας. Το θύμα φαίνεται να δέχτηκε την επίθεση εντελώς απρόοπτα, γι αυτό και δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Οι ισχυρισμοί του για βιασμό από την θανούσα υπο την απειλή όπλου και για την πολύωρη απώλεια των αισθήσεων του δεν βασίζονται στη λογική. Μετά την ανθρωποκτονία επιδίωξε εξαφανίσει τα ίχνη του γι αυτό και ο τόπος του εγκλήματος ήταν  ανάστατος. Αφαίρεσέ το κινητό του θύματος. Προτείνεται η ενοχή του για ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση», δήλωσε η Εισαγγελέας.
Δες και αυτό!