Ένας παπάς, ένας ακροδεξιός και ένας άσχετος με την κοινότητα δημοσιογράφος συναντιούνται στο πλατό μιας μεσημεριανής εκπομπής, για να κουβεντιάσουν την ψήφιση του νόμου για την ισότητα στο γάμο και τη τεκνοθεσία. Βρείτε το λάθος… Πολλές από εσάς νομίζετε πως πρόκειται για κάποιο ανέκδοτο, δεν είναι όμως. Είναι ο συνηθισμένος τρόπος διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου για τις ΛΟΑΤΚΙ+ ζωές σ’ αυτόν τον τόπο.

Το σύμπτωμα

Φαίνεται πως οι παπάδες στην Ελλάδα υποφέρουν από μια κάποια προσκόλληση στην ιστορική παρακαταθήκη του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Παραγνωρίζοντας την πολιτισμική εξέλιξη των τελευταίων δύο αιώνων συνεχίζουν να σηκώνουν εκκλησιαστικά λάβαρα σε αγώνες που δεν είναι δικοί τους.

«Γιατί λέμε όχι στο Νομοσχέδιο για τον “γάμο” των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 19.00. Ιερός Ναός Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης», αναφέρει σχετικό φέιγ βολάν. Κοιτώντας το στο μυαλό επανέρχονται προηγούμενες διαφημιστικές προσπάθειες της εκκλησίας, για παράδειγμα εκείνο το αφισάκι που βρισκόταν σε κάθε στάση του μετρό και που παρουσίαζε ένα έμβρυο να εκλιπαρεί να το αφήσουμε να ζήσει. Η διαφήμιση αυτή στόχευε στον έλεγχο της ετεροκανονικής αναπαραγωγής. Προωθούσε την ταύτιση της έκτρωσης με την αμαρτία.

Άλλο μίτρα και αλλό μήτρα

Πρόσφατα, είδαμε μητροπολίτες να συνεχίζουν να προσπαθούν να ελέγξουν τις μήτρες μας. Αυτή τη φορά με αφορμή την παρένθετη κύηση. Αναρωτιέται λοιπόν καμία, αφού οι μητροπολίτες έχουν δικές τους μίτρες, γιατί τέτοια καούρα για τις δικές μας; Οι μίτρες οι δικές τους γράφονται με «ι» και όχι με «η».

«Είμαστε όλοι παιδιά του Θεού. Όλα τα παιδιά του θεού είναι όμορφα». Ιδού, μια φράση που στοίχειωσε τα παιδικά μας χρόνια. Θυμάμαι μέλη μιας γνωστής χριστιανικής οργάνωσης να μοιάζουν φυλλάδια με την εν λόγω φράση στην περιοχή του Θησείου. Στο φυλλάδιο υπήρχε η εικόνα μιας οικογένειας αποτελούμενης από έναν πατέρα, μια μητέρα και δύο παιδιά να προσεγγίζουν την πόρτα ενός ναού. Η εν λόγω φράση μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αμετροεπής, αν όχι απλώς ψευδαίσθηση. Μια πιο προσεκτική ματιά ιδιαίτερα στα «πρωτότοκα» παιδιά του θεού, τα μέλη του ιερατείου δηλαδή, αποκαλύπτει όχι απλά πως δεν είναι όλα τους όμορφα, αλλά πως μερικά έχουν υπάρξει εντελώς απάνθρωπα.

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος

Παιδιά του θεού

Τον Απρίλη του 2022 ιερέας του Ναού Αγίου Νικολάου στην Καλλιθέα, έδιωξε τρανς γυναίκα από το συσσίτιο της εκκλησίας. Τον Ιούλιο του επόμενου έτους ιερέας στου Ζωγράφου χαστούκισε και προπηλάκισε μια άλλη τρανς. Οποία ομορφιά στις βαθιά χριστιανικές πρακτικές των παιδιών του θεού!

Μεγαλύτερη ακρότητα ωστόσο απ’ τη συγκεκριμένη φράση είναι μια άλλη. Μια φράση που περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα με αποτέλεσμα να γίνει πηγή πολλών δεινών ως σήμερα. Στο αρ. 13 αναφέρεται «Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη». Το Σύνταγμα κατοχυρώνει λοιπόν την ελευθερία της θρησκευτικής πίστης. Όχι την ελευθερία από την θρησκευτική πίστη. Έτσι, στην Ελλάδα συνεχίζει να μην υφίσταται ο διαχωρισμός εκκλησίας κράτους. Αποτέλεσμα; Ένας οχετός ρατσιστικών και λοατκιφοβικών δηλώσεων από μέρους του ιερατείου.

Χρυσοποίκιλτες μίτρες στη χρυσή τηλεόραση

Πιστός κοινωνός της χριστιανικής αγάπης ο μητροπολίτης Σεραφείμ, διεκδικεί σίγουρα τον τίτλο στης «χρυσής τηλεοπτικής μίτρας». Στις πολιτισμικά ενδεικτικές στιγμές άκρατου μίσους του λογαριάζεται δικαιωματικά η συμπαράστασή του σε συνάδελφο παπά, ο οποίος καλούσε σε προπηλακισμό των ΛΟΑΤΚΙ+. Από τα έδρανα του δικαστηρίου τον ακούσαμε τότε να λέει πως αν είχε όπλο θα εξαφάνιζε τις ΛΟΑΤΚΙ+ υπάρξεις απ’ τον χάρτη. Με αφορμή το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και τη τεκνοθεσία τον είδαμε, να φυτρώνει σε λογιών – λογιών τηλεοπτικά πλατό.

Στην εκπομπή του γνωστού για το “δημοσιογραφικό του ήθος” Γιώργου Αυτιά, μας διευκρίνισε πως ο θεός είναι αγάπη. Στη συνέχεια υπογράμμισε πως η ελεύθερη έκφραση του φύλου δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα καθώς «δεν μπορεί να είναι ανθρώπινο δικαίωμα κάτι το οποίο δεν συνάδει άρρητα με την ανθρώπινη φύση». Ενώ λίγο αργότερα δήλωσε πως η «ομοφυλοφιλία είναι μια παρέκκλιση από την ανθρώπινη σεξουαλικότητα». Αυτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου και την σχετική λοατκιφοβική ανακοίνωσή της και δύο μέρες μετά την δημοσίευση του ρατσιστικού και αντιεπιστημονικού κειμένου το οποίο προωθούσε τις θεραπείες μεταστροφής.

Μία βδομάδα μετά τον είδαμε στο πάνελ των “Αταίριαστων”, από που μας “ενημέρωσε” ότι ο «ενεργός ομοφυλόφιλος αμαρτάνει θανασίμως», ενώ ταυτόχρονα επισήμανε την επικινδυνότητα της ομοφυλοφιλίας για το σώμα υποστηρίζοντας «παράχρηση των σωματικών οργάνων, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη».

Θα μπορούσε να συναγωνιστεί για τον τίτλο με τον Μεσογαίας, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε δηλώσει αναφορικά με τους ΛΟΑΤΚΙ+ γάμους ότι «είναι παρά φύση», συμπληρώνοντας πως “Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι στην ουσία γίνεται μία πάλη ανάμεσα στον δικαιωματισμό και στην ελευθερία». Τον θυμόμαστε άλλωστε και ως εισηγητή της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου να προτείνει πραγμάτωση πορείας και δέησης στη Μητρόπολη για την προστασία του Έλληνα νοικοκυραίου από την ομοφυλοφιλία. Οι δηλώσεις του αναπαρήχθησαν από τα περισσότερα Μέσα.

 

Μεγάλες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης

Στις 18 Δεκεμβρίου ακούσαμε τον Μητροπολίτη Φλωρίνης, Ερηναίο να λέει: «Ο Θεός δημιούργησε άνδρα και γυναίκα και αν δεν θέλουμε να καταστρέψουμε την κοινωνία θα ακολουθήσουμε αυτή την πορεία. Όλους αυτούς τους ανθρώπους που επιλέγουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής κι εγώ ως ιερέας και η Εκκλησία την οποία υπηρετώ, σεβόμαστε, δεν τους κατακρίνουμε αλλά ποτέ δεν μπορούμε να τους δεχθούμε ως πρότυπο στην κοινωνία μας». Φυσικά συνεχίζοντας στο δρόμο του θεού θα μπορούσαμε απλά να μυρίζουμε λουλούδια για να κάνουμε παιδιά και να πραγματοποιούμε CPR σε πήλινα ομοιώματα.

Στις 20 Δεκέμβρη ακούσαμε με αφορμή το νομοσχέδιο «Αυτήν την οικογένεια στηρίζουμε κι αν κάποιος μας θεωρεί συντηρητικούς, ε ναι, τέτοια συντήρηση τη θέλουμε. Ναι, είμαστε συντηρητικοί ρε, τι θέλεις;». Ενώ θα περίμενε καμια η φράση αυτή να εξέλθει απ’ τα χείλη κάποιου ασεβούς φιλάθλου ούχι φίλες και φίλες. Η φράση ειπώθηκε από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος, Συμεών.

Στις 27 Δεκέμβρη ακούσαμε τον Μητροπολίτη Δημητριάδος, Ιγνάτιο, να λέει «Στην εποχή μας συμβαίνουν παράξενα και τραγικά πράγματα, καθώς διακυβεύεται η μητρότητα και η μητρική αγάπη και φτάνουμε σε αδιανόητα σημεία. Συμβαίνει συχνά, να λαμβάνονται αποφάσεις σε ένα κλίμα στιγμιαίας «ορθότητας», που καταλήγουν σε τραγικά αποτελέσματα. Αναρωτιέμαι, πώς κάποιοι ετοιμάζονται να νομοθετήσουν κάτι που οι ίδιοι δεν θα ήθελαν ποτέ να συμβεί. Ποιος, αλήθεια, θα ήθελε να γεννηθεί από μία παρένθετη μητέρα, δηλ. από μία γυναίκα, που πληρώνεται για να γεννήσει ένα παιδί, που θα μεγαλώσουν είτε δύο μάνες, είτε δύο πατέρες».

Ας ενημερώσει κάποια τον Δημητριάδος πως παράξενη δεν είναι η τεκνοθεσία και η παρένθετη κύηση για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά το γεγονός πως κάποιος διακηρύττει πως υπηρετεί την χριστιανική αγάπη ξερνώντας αλόγιστο μίσος στα πιο ευάλωτα κοινωνικά μέλη.

Ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης

Στις 3 Γενάρη ακούσαμε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Ιερώνυμο να λέει: «Το αποτέλεσμα της αμαρτίας, όπως λέει η Βίβλος, είναι ο θάνατος. Ο Κύριος μας ξέρει πως θα τα κανονίσει όλα στο τέλος. Αν αυτοί οι άνθρωποι νομοθετήσουν να υιοθετούν τα ομόφυλα ζευγάρια παιδιά, θα είναι καταστροφικό για την κοινωνία μας. Και που είναι τα φεμινιστικά κινήματα των γυναικών που θέλουν να κάνουν τις γυναίκες προϊόντα και εργοστάσια παραγωγής ζωής».

Στις 15 Ιανουαρίου ακούσαμε τον Μητροπολίτη Κέρκυρας, Νεκτάριο, να συνδέει τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες με την αύξηση της εγκληματικότητας ενώ δύο μέρες αργότερα δια στόματος Μητροπολίτη Λαρίσης, Ιερωνύμου, οι ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες συνδέθηκαν με την κτηνοβασία.

Θα μπορούσαμε να απηυδήσουμε με τον παραλογισμό, την άγνοια και την αμορφωσιά του, είμαστε όμως fearless slutίνες, και θα περιοριστούμε στον οίκτο απέναντι στους ανθρώπους που πιστεύουν πως ένα ψάρι αρκεί για να χορτάσει ένα χωριό, πως ένας φλεγόμενος θάμνος μπορεί να σου αποκαλύψει υπαρξιακές αλήθειες, πως μπορείς να γίνεις πέτρα αν κοιτάξεις τους διώκτες σου και πως στο τσακίρ κέφι μπορείς να μετατρέψεις το νερό σε κρασί χωρίς να έχεις καταναλώσει ψυχοτρόπες ουσίες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία αυτές τις μέρες του 2024 καταφέρνει να γράψει μαύρες σελίδες στην ιστορία της, θυμίζοντας νοοτροπίες του μουσουλμανικού φονταμενταλισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.