13 θετικές ειδήσεις με αφορμή την Ημέρα Τρανς Ορατότητας

31/03/2018
από

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρανς Ορατότητας κάναμε μία ανασκόπηση στη χρονιά που μας πέρασε και βρήκαμε τις 13 ειδήσεις, που αποτυπώνουν τον δυναμισμό και την ορατότητα των τρανς ατόμων ανά τον κόσμο.

Γεγονότα που μας γεμίζουν αισιοδοξία, για τη διαμόρφωση των νομικών, πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών, που στηρίζουν τον αγώνα των τρανς προσώπων-προτύπων για περισσότερη αποδοχή, ισότητα και δικαιοσύνη.


1. To Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας της Σουηδίας

Την απόφαση τα τρανς άτομα να μη χαρακτηρίζονται ως «ψυχικά ασθενείς» ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας στη Σουηδία, ενώ αποφασίστηκε πρόσφατα να αποζημιώσει τα τρανς άτομα, που εξανάγκασε σε στείρωση.


2. Η Munroe Bergdorf στην πολιτική σκηνή της Αγγλίας

Το μοντέλο Munroe Bergdorf έγινε σύμβουλος του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας για τα LGBT ζητήματα και δηλώνει «ενθουσιασμένη» που κλήθηκε να βοηθήσει «να διαμορφώσει και να προωθήσει μια πιο δίκαιη και αποτελεσματικότερη αλλαγή πολιτικής» .


3. Η Marvia Malik στο δελτίο ειδήσεων του Πακιστάν

H Marvia Malik γράφει ιστορία ως η πρώτη τρανς παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο κανάλι Kohennor στο Πακιστάν.


3. Τρανς μητέρα κατάφερε να θηλάσει στη Νέα Υόρκη

Μια 30χρονη τρανς γυναίκα μπόρεσε να θηλάσει το παιδί του συντρόφου της, μετά τη λήψη μιας σειράς φαρμάκων που της δόθηκαν από το νοσοκομείο, σύμφωνα με το Transgender Health.


4. Η Hannah Mouncey σε ομάδα γυναικών ποδοσφαίρου στην Αυστραλία

Το δικαίωμα να λάβει μέρος στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, συμμετέχοντας σε μια ομάδα γυναικών κέρδισε η Hannah Mouncey τρανς γυναίκα στην Αυστραλία.


5. Η συγκλονιστική ταινία «Just Charlie»

Η συγκλονιστική δραματική ταινία με τίτλο «Just Charlie» μας παρουσιάζει μία ταλαντούχα έφηβη ποδοσφαιρίστρια, την Charlie (Harry Gilby), που προσπαθεί να ξεκινήσει με γενναιότητα την φυλομετάβασή της σε μια μικρή πόλη στην Αγγλία.


6. Η Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου στη Ρωσία

Το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας προχώρησε στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου των τρανς ατόμων ώστε να επιτρέπεται στα τρανς άτομα να διορθώσουν το καταχωρισμένο φύλο τους, χωρίς να περάσουν από οποιαδήποτε άλλη διαδικασία χειρουργικής επέμβασης, χωρίς περιορισμούς για τα τρανς άτομα, που είναι ήδη παντρεμένα ή έχουν παιδιά, με μια διαδικασία απλή και διαφανής, χωρίς να χρειάζεται το εκάστοτε τρανς άτομο να προσφύγει στο δικαστήριο.


7. H Laverne Cox «Cosmopolitan covergirl»

H Laverne Cox γράφει ιστορία ως το πρώτο τρανς covergirl του Cosmopolitan.


8. Η Paris Lees στη Vogue

Η τρανς ακτιβίστρια και συγγραφέας Paris Lees εμφανίζεται μαζί με τη βουλεύτρια Stella Creasy, την καλλιτέχνιδα Gillian Wearing, τη συγγραφέα Reni Eddo-Lodge, την Sophie Walker από το κόμμα της ισότητας των γυναικών, την ιδρύτρια του περιοδικού Gal-Dem Liv Little και την blogger Dina Tokio, σε μία υπέροχη φωτογράφιση, για τα 100 χρόνια από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαιώματα ψήφου στη Μεγάλη Βρετανία στη Vogue.


9. Η εγκυμοσύνη του Kaci Sullivan

Ο 30χρονός τρανς άνδρας Kaci Sullivan μίλησε για την εγκυμοσύνη και για την απόφασή του να αποκτήσει δεύτερο μωρό, αφού ξεκίνησε τη διαδικασία φυλομετάβασης.


10. Ο Sakris Kupila στο βίντεο της Διεθνούς Αμνηστίας του Ηνωμένου Βασιλείου

Ο νεαρός Sakris Kupila, τρανς ακτιβιστής και φοιτητής ιατρικής, αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των τρανς ατόμων και πρωταγωνιστεί στο βίντεο της Διεθνούς Αμνηστίας του Ηνωμένου Βασιλείου.


11. Εκκλησιαστική λειτουργία από τρανς πάστορες στην Κούβα

Η πρώτη λειτουργία από τρανς πάστορες πραγματοποιήθηκε στην Κούβα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η τελετή έγινε στην πόλη Matanzas από τρεις τρανς γυναίκες, οι οποίες φορούσαν στολές στα χρώματα της τρανς κοινότητας και του ουράνιου τόξου και λειτούργησαν μπροστά σε δεκάδες πιστούς.


12. Το coming out ως τρανς γυναίκα της Quinlivan

Το διεθνούς φήμης μοντέλο Quinlivan, 23 ετών, έκανε coming out ως τρανς γυναίκα με μια τολμηρή δήλωση που επιβεβαιώνει την αφοσίωσή της στα τρανς δικαιώματα.


13. Η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου στην Ελλάδα

Στις 10/10/17 η ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων ψήφισε το νομοσχέδιο σχετικά με τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου (ΝΑΤΦ). Θετικά ψήφισαν 171 βουλεύτριες και βουλευτές, αρνητικά 114, σε σύνολο 285 βουλευτών. Το άρθρο 3 πέρασε με 124 θετικές ψήφους




Δες και αυτό!