H τρανς γυναίκα που μπόρεσε να θηλάσει το παιδί του συντρόφου της

18/02/2018
από

Μια τρανς γυναίκα μπόρεσε να θηλάσει το παιδί του συντρόφου της, μετά τη λήψη μιας σειράς φαρμάκων που της δόθηκαν από το νοσοκομείο. Τα φάρμακα αυτά είναι επιτρεπτά σε Βρετανία και Καναδά, αλλά απαγορεύονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς συνέβη

Τα φάρμακα περιείχαν ορμόνες όπως προγεστερόνη και οιστραδιόλη, οι οποίες επηρεάζουν τη γαλουχία και βρίσκονται συνήθως σε έγκυες γυναίκες, καθώς και δομπεριδόνη, ένα φάρμακο κατά της ναυτίας που είναι γνωστό ότι αυξάνει την παραγωγή μητρικού γάλακτος. Η γυναίκα χρησιμοποίησε μια αντλία στήθους για να το εξάγει από το στήθος της.

Η γυναίκα και ο σύντροφός της έλαβαν τα φάρμακα από τον Καναδά από μόνοι τους και ενημερώθηκαν για τη δόση από τους γιατρούς στο Medical Center Mount Sinai της Νέας Υόρκης. Τα ονόματα τους δε δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το ιατρικό περιοδικό Transgender Health, η 30χρονη μπόρεσε να συνθέσει σταγονίδια γάλακτος μέσα σε ένα μήνα. Μέσα σε τρεις μήνες και δύο εβδομάδες πριν από τη γέννηση του μωρού, είχε αυξήσει την παραγωγή της σε οκτώ ουγγιές γάλακτος την ημέρα.

Στο τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, «ήταν σε θέση να επιτύχει επαρκή όγκο μητρικού γάλακτος για να είναι η μοναδική πηγή τροφής για το παιδί της για έξι εβδομάδες».

Το αποτέλεσμα

Οι συγγραφείς της μελέτης, μέσα από την οποία έγινε γνωστό στο περιστατικό, ήταν η Δρ. Tamar Reisman του New York’s Mount Sinai Center και η Zil Goldstein, μια ασκούμενη νοσηλεύτρια και ακτιβίστρια των τρανς δικαιωμάτων. Πιστεύουν ότι η περίπτωση δείχνει ότι σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί μέτρια αλλά λειτουργική γαλουχία σε τρανς γυναίκες.

Tamar Reisman και Zil Goldstein

«Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη επίσημη έκθεση της ιατρικής βιβλιογραφίας για την επαγόμενη γαλουχία σε μια τρανς γυναίκα», ανέφεραν οι συγγραφείς.

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη υπόθεση», δήλωσε στο New Scientist ο Joshua Safer του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης. «Πολλές τρανς γυναίκες θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες εμπειρίες γυναικών που δεν είναι τρανς”.

«Όλες θέλουμε να έχουμε τις ίδιες εμπειρίες», δήλωσε στους New York Times η Maria Clifford, μια 38χρονη βρετανίδα τρανς μητέρα που χρησιμοποιεί υποκατάστατο για να θηλάσει το παιδί της. «Χρειαζόμαστε περαιτέρω δοκιμές και στοιχεία για να δείξουμε ότι αυτά τα φάρμακα δεν πρόκειται να προκαλέσουν βλάβη στο μωρό».

Η ανάπτυξη του μωρού και οι μελλοντικές μελέτες 

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των έξι εβδομάδων η τρανς γυναίκα ήταν σε θέση να θηλάσει, οι γιατροί σημείωσαν ότι η ανάπτυξη του παιδιού, η σίτιση και οι συνήθειες του εντέρου αναπτύσσονταν κανονικά. Μετά από αυτή την περίοδο, η γυναίκα άρχισε να χρησιμοποιεί τη φόρμουλα για να συμπληρώσει το γάλα λόγω ανησυχιών σχετικά με τον όγκο του γάλακτος.

Το σχήμα των ορμονών της γυναίκας θεωρείται ασφαλές και παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στις cis μητέρες που δεν μπορούν να παράγουν γάλα.

 




Δες και αυτό!