H Σουηδία θα αποζημιώσει τα τρανς άτομα που εξανάγκασε σε στείρωση

23/03/2018
από

Ο αγώνας ξεκίνησε έχοντας ως στόχο τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, θίγοντας παράλληλα και τις απάνθρωπες πρακτικές που υφίστανται τα τρανς άτομα, όπως αυτή της υποχρεωτικής στείρωσης.

Αυτή η μεγάλη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σταμάτησε στη Σουηδία το 2013 – αλλά το έργο των ακτιβιστών δεν τελείωσε εκεί! 160 άτομα που είχαν πέσει θύμα αυτής της πρακτικής υπέβαλαν αξίωση αποζημίωσης και τον Απρίλιο του 2016 η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει το θέμα αυτό.

Πρόσφατα, το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε το μέτρο.

Εκτιμάται ότι 600-700 άτομα θα λάβουν την αποζημίωση ύψους 22.500 ευρώ.

Όπως υποστηρίζει και η Emelie Mire Åsell, εκπρόσωπος της τρανς και ίντρερσεξ συλλογικότητας “RFSL”: “τα χρήματα δεν μπορούν να ανατρέψουν τη βλάβη της απώλειας των αναπαραγωγικών ικανοτήτων, αλλά η χρηματική αποζημίωση είναι ένα σημαντικό βήμα για το κράτος για να αναγνωρίσει το τι έχουν περάσει όλα αυτά τα άτομα”. 

Τώρα, το RFSL ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει και επίσημα συγγνώμη σε ολόκληρη την τρανς κοινότητα για τη ζημιά που έχει κάνει.

Η ILGA-Europe καλεί τις 27 ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχουν ακόμη απαγορεύσει την υποχρεωτική στείρωση των τρανς ατόμων να θέσουν επειγόντως τέλος σε αυτήν την εξαιρετικά επιβλαβή πρακτική.




Δες και αυτό!