Αστυνομικές επιδρομές και επιθέσεις καταγγέλλουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές στη Ρωσία

22/03/2022
από
Μεταξύ των αστυνομικών επιδρομών και της λογοκρισίας, μία ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα εγκατέλειψε τη Ρωσία καθώς φοβάται ότι η «ευθύνη για την ήττα στον πόλεμο με την Ουκρανία θα φορτωθεί στην queer κοινότητα».

Βλέποντας τον Βλαντιμίρ Πούτιν να εισβάλλει στην Ουκρανία, ο Aleksandr Voronov, ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Coming Out με έδρα την Αγία Πετρούπολη, είπε στο PinkNews ότι γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στη συνέχεια.

Η ομάδα του, καθώς και οι αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι πολιτικοί αντίπαλοι και οι αντιπολεμικοί διαδηλωτές, θα γίνουν όλοι ο νούμερο ένα δημόσιος εχθρός – κάτι που το Κρεμλίνο επιδιώκει να κάνει εδώ και δεκαετίες.

Και έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Voronov είπε ότι οι αρχές λίγο μετά την εισβολή στην Ουκρανία πραγματοποίησαν έφοδο σε σπίτια και γραφεία αμέτρητων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Το ρωσικό κράτος έχει ήδη χάσει τον πόλεμο: όλος ο κόσμος βλέπει πώς ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να κάνει τίποτα στη μικρή χώρα που οι ρωσικές αρχές μας είπαν ότι ήταν τόσο αδύναμη», είπε ο Voronov.

«Το ερώτημα δεν είναι η νίκη ή η ήττα. Το ερώτημα είναι πώς θα δικαιολογήσουν οι αρχές τις απώλειες: Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,”ξένοι πράκτορες”, προδότες “παραδοσιακών αξιών” και όλοι όσοι ήταν κατά του πολέμου, μάλλον θα είναι η δικαιολογία».

«Η ευθύνη θα χρεωθεί σε εμάς».

Φοβούμενος για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, ο Voronov είπε στο PinkNews ότι ο η ομάδα αυτή τη στιγμή μεταφέρει το προσωπικό της στο εξωτερικό για την ασφάλειά του και θα μεταφέρει τις υπηρεσίες υποστήριξης και το έργο υπεράσπισης στο διαδίκτυο.

«Φοβάμαι ότι αν συνεχίζουμε να δουλεύουμε στη Ρωσία θα βρεθούμε στη φυλακή», είπε.

https://twitter.com/i/status/1475882981160112136

Τα δεινά στην Ουκρανία δεν φαίνεται να τελειώνουν. Εκατοντάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Τουλάχιστον τρία εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή.

«Όπως όλος ο κόσμος, είμαστε σοκαρισμένοι», είπε ο Voronov. «Κανείς δεν το περίμενε αυτό. Και φυσικά φοβηθήκαμε».

Για τους ΛΟΑΤΚΙ+ Ρώσους, η κατάσταση εδώ και χρόνια είναι δύσκολη. Αλλά σε περιόδους πολέμου, τα πράγματα μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα.

Το πολιτικό σχέδιο του Πούτιν ήταν από καιρό ένας συνδυασμός νοσταλγίας της Σοβιετικής Εποχής με μια επιθετική μορφή κοινωνικού συντηρητισμού.

Μεταξύ των πλαισίων της προεδρίας του είναι το νομοσχέδιο της λεγόμενης «gay προπαγάνδας» που απαγορεύει την απλή αναφορά σε «μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις». Ο Πούτιν ενίσχυσε αργότερα την απαγόρευση της ισότητας στους γάμους και προσπάθησε να διαγράψει νομικά τα τρανς άτομα το 2020.

«Αυτό που συνέβη πραγματικά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου ήταν πολλές οργανώσεις, πρωτοβουλίες και ακτιβιστές να αντιμετωπίσουν ένα κύμα αστυνομικών επιδρομών σε γραφεία και σπίτια», είπε.

Αμέσως μετά, η Ρωσία περιόρισε περισσότερο την ελευθερία του λόγου από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στην 22χρονη προεδρία του Πούτιν.

Νέοι νόμοι απέκλεισαν την πρόσβαση σε υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η δημόσια αντιπολίτευση ή ανεξάρτητες ειδήσεις σχετικά με το αιματοχυσία ποινικοποιήθηκαν. Ορισμένα ρωσικά site έκλεισαν υπό τον φόβο της τιμωρίας, αφήνοντας τους Ρώσους μόνο τις πληροφορίες που επικυρώνονται από το κράτος.

Ακόμη και το να αποκαλούμε απλώς τον πόλεμο «πόλεμο» είναι έγκλημα – το Κρεμλίνο για εβδομάδες κάνει λόγο για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Είναι πολύ εύκολο να ελέγχεις ανθρώπους που έχουν ανάγκη, που δεν έχουν πρόσβαση σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και να βλέπεις μόνο αυτό που θέλει η προπαγάνδα να βλέπεις», είπε ο Voronov.

https://avmag.gr/322855/ta-queer-atoma-sti-rosia-antitithentai-ston-polemo-me-tin-oykrania-kai-egkataleipoyn-ti-chora/

Ο ίδιος εξήγησε πώς είδε την αστυνομία να συλλαμβάνει όχι μόνο διαδηλωτές που στηρίζουν με γενναιότητα πλακάτ ενάντια στη μάχη, αλλά ακόμη και ανθρώπους που κρατούν «φύλλα λευκού χαρτιού».

«Οι περισσότεροι Ρώσοι δεν καταλαβαίνουν την καταστροφή που συμβαίνει», είπε. «Δεν έχουν την πολυτέλεια να σκέφτονται όλα αυτά τα πολιτικά πράγματα – τους νοιάζει τι θα φάνε, πώς να πληρώσουν το ενοίκιο κλπ».

Ο Voronov είπε ότι από τον πόλεμο, το Coming Out, το οποίο παρέχει νομική υποστήριξη στους queer Ρώσους, έχει δει έναν «αυξημένο αριθμό» ανθρώπων που αναζητούν βοήθεια για το πώς να μεταναστεύσουν από τη Ρωσία.

Πολλοί είπαν ότι είναι επιφυλακτικοί με την αναγκαστική στρατιωτική επιστράτευση, ενώ άλλοι φεύγουν από μια ζωή σκληρής ζωής. Ο Voronov είπε ότι η έρευνα από το Coming Out διαπίστωσε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ Ρώσοι είναι «πολύ ευάλωτοι», αντιμετωπίζουν υψηλότερα ποσοστά βίας, κερδίζουν λιγότερα και υποφέρουν περισσότερα ψυχικά και ιατρικά προβλήματα.

«Σήμερα η Ρωσία μπαίνει σε μια νέα εποχή: πιο σκοτεινή και φτωχή», είπε, «και δεν φαίνεται ότι σε αυτή τη νέα εποχή οι ζωές των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων θα είναι ευκολότερες και οι περισσότεροι άνθρωποι το καταλαβαίνουν αυτό».

«Το ρωσικό κράτος ψάχνει για εχθρούς όλη την ώρα, και αυτοί οι εχθροί είναι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και ακτιβιστές, η πολιτική αντιπολίτευση, η Δύση κλπ.».

«Ελπίζω και εύχομαι όλα να είναι ειρηνικά στην Ουκρανία σύντομα», πρόσθεσε ο Voronov.

 




Δες και αυτό!