Ρωσία: Σύλληψη ιδιοκτήτη κλαμπ για «ΛΟΑΤ εξτρεμισμό»

02/04/2024
από
Ιδιοκτήτης ενός μπαρ στη Ρωσία συνελήφθη στα πλαίσια της νομοθεσίας της χώρας για τον λεγόμενο «ΛΟΑΤΚΙ+ εξτρεμισμό», λίγες μέρες μετά τη σύλληψη δύο ατόμων από το προσωπικό του ίδιου μαγαζιού.

Την Κυριακή (31 Μαρτίου), η ανεξάρτητη ομάδα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσων ενημέρωσης OVD-Info δήλωσε ότι ο ιδιοκτήτης του Pose, στο Όρενμπουργκ, μια πόλη κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, είχε συλληφθεί.

Οι συλλήψεις ακολουθούν το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας που κατέστησε παράνομο το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» προς το τέλος του περασμένου έτους.

Ο ιδιοκτήτης, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, φέρεται να συνελήφθη πριν από τρεις ημέρες στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν για συνωμοσία με υποστηρικτές του «διεθνούς ΛΟΑΤ κινήματος». Εάν κριθούν ένοχοι, και τα τρία άτομα θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έως και 10 χρόνια φυλάκισης.

Οι δύο προηγούμενες συλλήψεις ακολούθησαν μια αστυνομική επιδρομή τον περασμένο μήνα, πλάνα της οποίας κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο. Ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona ανέφερε ότι πρόκειται για τον Alexander Klimov, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του κλαμπ, και τη διευθύντρια Diana Kamilyanova.

Η Ρωσία κήρυξε το «διεθνές δημόσιο ΛΟΑΤ κίνημα» εξτρεμιστική οργάνωση τον Νοέμβριο του 2023, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τέτοια ομάδα. Η ασαφής διατύπωση του δικαστηρίου αφήνει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα να κινδυνεύουν με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης απλώς και μόνο επειδή είναι κουήρ.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει αρκετές εφόδους: σε ένα μπαρ στην τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ρωσίας, το Εκατερίνμπουργκ, ένα συνέδριο του My Little Pony διεκόπη επειδή υποτίθεται ότι έκανε «κουήρ προπαγάνδα», και αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής εισέβαλαν σε αυτό που τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αποκάλεσαν «αντιπολεμική ΛΟΑΤΚΙ+ συγκέντρωση κόμματος» κοντά στην Αγία Πετρούπολη.
Δες και αυτό!