Ρωσικός διαγωνισμός ποίησης αποκλείει τα τρανς άτομα

17/04/2024
από
Ένας διαγωνισμός ποίησης στη Ρωσία απαγόρευσε στα τρανς άτομα να υποβάλλουν συμμετοχές φέτος, σε μια προσπάθεια, όπως λέει, να προστατεύσει τις παραδοσιακές αξίες.

Το Πανρωσικό Βραβείο Ποίησης «Andrei Dementyev», που διοργανώνεται από την κυβέρνηση της περιφέρειας Τβερ της δυτικής Ρωσίας, δέχεται αιτήσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου από ποιητές «ανεξαρτήτως υπηκοότητας, εθνικότητας, επαγγέλματος και τόπου διαμονής».

Όμως ο διαγωνισμός αποκλείει ρητά «πολίτες που έχουν αλλάξει φύλο», σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μιας τοπικής οργάνωσης ποίησης.

Οι διοργανωτές του διαγωνισμού δήλωσαν ότι η κίνηση αυτή ήταν μια προσπάθεια να «διατηρηθούν οι ιδέες του γάμου, της οικογένειας, της μητρότητας, της πατρότητας και της παιδικής ηλικίας που είναι παραδοσιακές για τη ρωσική κοινωνία».

Υπό τον Vladimir Putin, η Ρωσία έχει αφοσιωθεί στην καταστολή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, παρουσιάζοντάς τα ως μια δυτική εφεύρεση, που απειλή τις παραδοσιακές ρωσικές αξίες.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει αυτό που αποκαλεί «διεθνές δημόσιο ΛΟΑΤ κίνημα» ως εξτρεμιστικό και όσους το υποστηρίζουν ως τρομοκράτες, ανοίγοντας έτσι δρόμους για την άσκηση σοβαρών ποινικών διώξεων σε βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και τους συμμάχους.

Ιδιαίτερα τα τρανς άτομα βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο των λοατκιφοβικών επιθέσεων, με τη χώρα να απαγορεύει από πέρυσι τη φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο. Επίσης, δεν επιτρέπει στα τρανς άτομα να τεκνοθετούν ή να αναλαμβάνουν την αναδοχή παιδιών.

Δεν ήταν άμεσα σαφές γιατί αποκλείστηκαν τα τρανς άτομα από τον ποιητικό διαγωνισμό του Τβερ, ο οποίος φέρει το όνομα ενός τοπικού σοβιετορωσικού ποιητή και απονέμει δύο κύρια βραβεία ετησίως για έργα «αδιαμφισβήτητης καλλιτεχνικής αξίας» και «καθολικών ηθικών αξιών»

Σύμφωνα με το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο Mediazona, οι προηγούμενοι διαγωνισμοί δεν προέβλεπαν αντίστοιχη απαγόρευση.

Πληροφορίες από Reuters.
Δες και αυτό!