Ρωσία: Υπουργός παραιτήθηκε μετά από outing που του έκαναν

15/04/2024
από
Ένας Ρώσος υπουργός στην περιοχή Σαμάρα υπέβαλε την παραίτησή του, όταν ένας ομοσπονδιακός νομοθέτης τον κατηγόρησε ότι βρίσκεται σε σχέση με έναν άνδρα, κάνοντάς του outing.

Ο βουλευτής της Κάτω Βουλής («Κρατική Δούμα», Alexander Khinshtein κατηγόρησε τον Sergei Burtsev, υπουργό Πολιτικής για τη Νεολαία στη Σαμάρα (πόλη της Ρωσίας), ότι διατηρεί μακροχρόνια σχέση με έναν από τους άνδρες βοηθούς του. Σε μια μακροσκελή ομοφοβική ανάρτηση στα social media, ο Khinshtein ισχυρίστηκε ότι έκανε outing στον Burtsev, για να «προστατεύσει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες» και να διαλύσει ένα «μυστικό γκέι λόμπι», που επηρεάζει τους νέους Ρώσους.

«Ναι, η ιδιωτική ζωή ενός ατόμου είναι δική του υπόθεση. Δεν θα το έγραφα αυτό αν μιλούσαμε για οποιονδήποτε άλλο αξιωματούχο», έγραψε ο Khinshtein στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram την Πέμπτη. «Αλλά όχι για τον υπουργό που είναι άμεσα υπεύθυνος για την εφαρμογή της πολιτικής για τη νεολαία σε μια περιοχή πολλών εκατομμυρίων [κατοίκων] που συγκλονίζεται από ΛΟΑΤ σκάνδαλα».

«Τότε είναι που γίνεται σαφές από πού προέρχονται οι γκέι προπαγανδιστές, οι γκέι ακτιβιστές της νεολαίας και οι δάσκαλοι που διαχειρίζονται γκέι σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο τμήμα του Burtsev», πρόσθεσε.

Οι ισχυρισμοί του Khinshtein ακολουθούν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας τον περασμένο Νοέμβριο, που χαρακτήρισε ένα ασαφώς ορισμένο «διεθνές δημόσιο ΛΟΑΤ κίνημα» ως μια απαγορευμένη «εξτρεμιστική» οργάνωση. Ακτιβιστές λένε ότι η λέξη «εξτρεμιστική» επιτρέπει στις ρωσικές αρχές να διώκουν ποινικά οποιοδήποτε άτομο συνδέεται με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Τον περασμένο μήνα, δύο ιδιοκτήτες ενός γκέι μπαρ στο Όρενμπουργκ, μια πόλη στην ομώνυμη περιοχή που γειτονεύει με τη Σαμάρα, έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι στη Ρωσία που αντιμετώπισαν ποινικές κατηγορίες για ΛΟΑΤΚΙ+ «εξτρεμισμό». Θα μπορούσαν να φυλακιστούν έως και 10 χρόνια εάν κριθούν ένοχοι για «οργάνωση εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων».

Στις αναρτήσεις στις οποίες κάνει outing στον Burtsev, ο Khinshtein δήλωσε ότι «το να αναθέτουμε την πολιτική για τη νεολαία σε ανθρώπους σαν αυτόν δεν είναι απλώς επικίνδυνο αλλά και εγκληματικό», υποστηρίζοντας ότι έχει υποβάλει «σχετικά αιτήματα» στα τοπικά όργανα επιβολής του νόμου και στον κυβερνήτη της περιοχής της Σαμάρας.

Ο Burtsev ανακοίνωσε την παραίτησή του αργότερα το βράδυ της Πέμπτης.

«Αν και διαφωνώ απολύτως και αντικρούω τις υποθέσεις που διατυπώθηκαν, θεωρώ λάθος να ρίχνω σκιά στην πολιτική για τη νεολαίας της περιοχής», έγραψε ο Burtsev στο ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VKontakte.
Δες και αυτό!