Ρωσική επιτροπή θα λογοκρίνει βιβλία που προωθούν τη λεγόμενη «ΛΟΑΤ προπαγάνδα»

24/04/2024
από
Μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων συγκροτήθηκε στη Ρωσία, η οποία θα ελέγχει τη συμμόρφωση των βιβλίων με τη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένης αυτής για τη λεγόμενη «ΛΟΑΤ προπαγάνδα».

Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Vedomosti, η επιτροπή, που συστάθηκε από τη Ρωσική Ένωση Βιβλίου, θα μπορεί να διατυπώνει συστάσεις για την απόσυρση βιβλίων από την κυκλοφορία.

Στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής για τα μέσα ενημέρωσης, Roskomnadzor, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων θρησκευτικών οργανώσεων, καθώς και μέλη ιστορικών και νομικών ενώσεων.

Με βάση τις συστάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η AST, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες βιβλίων της Ρωσίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αναστείλει τις πωλήσεις του μυθιστορήματος « Η Κληρονομιά» του αναγνωρισμένου Ρώσου συγγραφέα Vladimir Sorokin, καθώς και δύο μυθιστορημάτων Αμερικανών συγγραφέων, του  James Baldwin, «Το δωμάτιο του Τζοβάνι», και του Michael Cunningham, το «Ένα σπίτι στο τέλος του κόσμου».

Στα έργα αυτά, όπως αναφέρθηκε, τα μέλη της επιτροπής εντόπισαν «πληροφορίες, η διάδοση των οποίων απαγορεύεται σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες.

Επίσης, ο εκδοτικός οίκος αποφάσισε να αποσύρει και τα μυθιστορήματα «Λίγη ζωή» της Hanya Yanagihara και το «Τραγούδι του Αχιλλέα» της Madeline Miller, με το επιχείρημα ότι στα βιβλία βρέθηκαν ενδείξεις για «προπαγάνδα μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων».

Η δίωξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και άλλων μειονοτήτων, στη Ρωσία, έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, με τον νόμο περί «ΛΟΑΤ προπαγάνδας», που είναι σε ισχύ τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά το 2022 τροποποιήθηκε, ώστε να ισχύει για το κοινό κάθε ηλικίας, και όχι μόνο για τα παιδιά. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκρινε το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» ως εξτρεμιστική οργάνωση.
Δες και αυτό!