Καθυστερημένη ήταν η αντίδραση της Walt Disney Company κατά του ομοφοβικού νομοσχεδίου στη Φλόριντα (Don’t Say Gay), που ψηφίστηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία και κατευθύνεται στο γραφείο του κυβερνήτη Ron DeSantis.

Το νομοσχέδιο περιορίζει τις συζητήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στα σχολεία.

Τις τελευταίες ημέρες, οι εργαζόμενοι της Disney μοιράστηκαν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν η εταιρεία δεν κατήγγειλε την προτεινόμενη νομοθεσία. Την Τετάρτη, στην ετήσια συνάντηση της Disney με τους μετόχους, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Disney, Bob Chapek, αναγνώρισε την οργή τους, λέγοντας ότι ξέρει πως «πολλοί είναι αναστατωμένοι που δεν μιλήσαμε εναντίον του νομοσχεδίου».

Ο Chapek εξήγησε ότι τα διευθυντικά στελέχη της Disney ήταν αντίθετα με το νομοσχέδιο «από την αρχή, αλλά επιλέξαμε να μην πάρουμε δημόσια θέση επ’ αυτού επειδή πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί με το να εργαζόμαστε από τα παρασκήνια και να εμπλακούμε απευθείας με τους νομοθέτες».

Τώρα, ο Chapek δηλώνει ότι η εταιρεία «επαναξιολογεί την πολιτική της για την προσφορά της στην κοινωνία».

Ο Chapek, μάλιστα, ανέφερε ότι τηλεφώνησε στον κυβερνήτη Ron DeSantis το πρωί της Τετάρτης, «για να εκφράσει την απογοήτευση και την ανησυχία του ότι εάν η νομοθεσία γίνει νόμος, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει άδικα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά και οικογένειες». Ο Chapek είπε ότι ο DeSantis συμφώνησε να συναντηθεί μαζί του και μαζί με μερικούς από τους ΛΟΑΤΚΙ+ υπαλλήλους της Disney για να ακούσει τις ανησυχίες τους.

«Φαίνεται ότι άργησε κάπως», σχολίασε Rick Munarriz, ανώτερος αναλυτής στην εταιρεία παροχής οικονομικών και επενδυτικών συμβουλών The Motley Fool. «Καταλαβαίνω γιατί μια εταιρεία δεν θα ήθελε να αποξενώσει κάποιους ανθρώπους, αλλά είναι επίσης σημαντικό να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», δήλωσε στο NPR.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε την Τρίτη από τη Γερουσία, αναφέρει: «Μια σχολική περιφέρεια δε θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συζήτηση στην τάξη σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου στην πρωτοβάθμια τάξη».

Bob Chapek

Ο Chapek ανακοίνωσε ότι η Disney υπέγραψε τη δήλωση της Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που αντιτίθεται σε αντίστοιχες νομοθετικές προσπάθειες. Είπε επίσης ότι η εταιρεία θα προσφέρει πέντε εκατομμύρια δολάρια σε οργανισμούς που «εργάζονται για την προστασία» των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HRC). Αλλά το HRC λέει τώρα ότι δεν θα πάρει αυτά τα κεφάλαια.

«Το HRC δεν θα δεχτεί αυτά τα χρήματα από τη Disney μέχρι να τους δούμε να ακολουθούν τη δημόσια δέσμευσή τους και να συνεργάζονται με τους υποστηρικτές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας για να διασφαλίσουν ότι οι επικίνδυνες προτάσεις, όπως το νομοσχέδιο Don’t Say Gay, δεν θα γίνουν επικίνδυνοι νόμοι», σχολίασε η Joni Madison, πρόεδρος του HCR.

«Οι επιχειρήσεις είχαν και συνεχίζουν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον αγώνα για τα ΛOATKI+ δικαιώματα. Ενώ η Disney κράτησε μια λυπηρή στάση επιλέγοντας να μείνει σιωπηλή εν μέσω πολιτικών επιθέσεων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών στη Φλόριντα – συμπεριλαμβανομένων των εργατικών οικογενειών που απασχολούνται από τη Disney – σήμερα έκανε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά ήταν απλώς το πρώτο βήμα.»

Ο Munarriz υποπτεύεται ότι ο κυβερνήτης θα υπογράψει το νομοσχέδιο όπως αναμενόταν – και δεν πιστεύει ότι τα ανάμεικτα μηνύματα της Disney αυτή την εβδομάδα θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα της εταιρείας. «Στο τέλος της ημέρας, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να πάνε στα θεματικά πάρκα και να δουν την επόμενη σεζόν του Mandalorian».

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!