Η Ευρώπη αδειάζει την Πολωνία για την ομοφοβία της

18/12/2019

Το ψήφισμα, που πέρασε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά στις διακρίσεις και τη ρητορική μίσους που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ευρώπη, αποτυπώνει μια βαθιά ανησυχία για το συντηρητικό πισωγύρισμα που σημειώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το ψήφισμα είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης συζήτησης για τις αυξανόμενες διακρίσεις και τις ομιλίες του μίσους κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο στις 26 Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις «ελεύθερες από ΛΟΑΤΚΙ+ ζώνες» στην Πολωνία.

Ήταν λίγο πριν από τις πολωνικές εκλογές, όταν δεκάδες δήμοι στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας δήλωναν κατά της “ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογίας”. Μέχρι στιγμής, 86 περιοχές έχουν χαρακτηριστεί ως “περιοχές χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+” στην Πολωνία.

Το ψήφισμα καλεί την Πολωνία να καταδικάσει τις διακρίσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ και να ανακαλέσει αποφάσεις που επιτίθενται στα δικαιώματα τους. Η Kuba Gawron, υπεύθυνη της έρευνας για τις “ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+” χαρακτήρισε το ψήφισμα ως “μια ισχυρή έκφραση υποστήριξης για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, η οποία δέχεται επίθεση”.

“Καλούμε την πολωνική κυβέρνηση να καταργήσει όλες τις αποφάσεις κατά των ΛΟΑΤΚΙ+, ακολουθώντας το εθνικό δίκαιο”, αναφέρει το ψήφισμα. “Τέτοιες πολιτικές αποτελούν απειλή για την κοινότητα και δημιουργούν ένα κλίμα συναίνεσης για βία. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επαληθεύσει την τήρηση των δεσμεύσεων, που έχει αναλάβει η Πολωνία, κατά των διακρίσεων στις συμβάσεις για έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ”.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το ψήφισμα εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας από κρατικούς αξιωματούχους και τους πολιτικούς σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Αναγνωρίζει ότι τέτοιες επιθέσεις έχουν σημειώσει άνοδο της βίας κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η Katrin Hugendubel της ILGA-Europe, δήλωσε: “Χαιρετίζουμε θερμά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αυτό το ψήφισμα καταδικάζει αυτές τις εξελίξεις δηλώνοντας αλληλέγγυο με τις κοινότητες των ΛΟΑΤΚΙ+ σε ολόκληρη την Ευρώπη, ζητώντας μια συγκεκριμένη στρατηγική υποστήριξης.”

“Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών, ο αριθμός των εγκλημάτων μίσους κατά ΛΟΑΤΚΙ+ τους πρώτους έξι μήνες του 2019 είναι ήδη μεγαλύτερος από ό, τι το σύνολο του 2013. Στο δεύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, τα μέλη μας ανέφεραν επιθέσεις σε εκδηλώσεις της κοινότητας ή στα γραφεία τους στο Βελιγράδι, στη Λιουμπλιάνα, στη Βουδαπέστη, στη Βιέννη και στο Λούμπλιντ,

 . Σε αυτό το πλαίσιο αυξανόμενου μίσους και επιθέσεων εναντίον των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επιβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε τη δέσμευση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ να εργαστούν για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!