Καμερούν: Νεκρός ο ομοφυλόφιλος «κρατούμενος συνείδησης»

13/01/2014
antivirus magazine διαφήμιση

Την τελευταία του πνοή του άφησε την περασμένη Παρασκευή, ένας άνδρας από το Cameroon, ο οποίος είχε φυλακιστεί επειδή έστειλε σε έναν άλλο άνδρα το μήνυμα «Είμαι πολύ ερωτευμένος μαζί σου».

Ο λόγος για τον 34χρονο Roger Jean-Claude Mbédé, ο οποίος πέθανε αφότου η οικογένειά του τον απομάκρυνε από το νοσοκομείο που είχε εισαχθεί για κήλη.

O Mbédé είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2011, μετά το «μήνυμα αγάπης» που έστειλε σε έναν άλλο άνδρα. Καταδικάστηκε μάλιστα σε 3ετή φυλάκιση. Ποινή που μειώθηκε χάρη στην υποστήριξη μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Αμέσως μετά την φυλάκισή του η Διεθνής Αμνηστία τον είχε ανακηρύξει κρατούμενο συνείδησης.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο της υπόθεσης, Alice Nkom: «Η οικογένεια του είπε πως ο ίδιος αποτελεί κατάρα για αυτούς και ότι καλύτερα είναι να πεθάνει» .

Ο Mbédé απέκτησε την κήλη στη φυλακή και του είχε χορηγηθεί προσωρινή άδεια για ιατρικούς λόγους τον Ιούλιο του 2012, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η Nkom, μέλος μια μικρής ομάδας δικηγόρων από το Cameroon που μάχονται για την υπεράσπιση τον ανθρώπων που παραβιάζουν τον αντί-gay νόμο, μίλησε για το θάνατο του Mbédé: «Κατηγορώ  την πολιτεία. Αν δεν υπήρχε η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, δεν θα είχε πάει στη φυλακή και η ζωή του δεν θα είχε τελειώσει. Η ζωή του έφτασε στο τέλος του από τη στιγμή που μπήκε στη φυλακή».

Ο ακτιβιστής Lambert Lamda, υποστήριξε ότι ο Mbédé βρισκόταν εκτός νοσοκομείου για ένα μήνα χωρίς να λαμβάνει την απαραίτητη ιατρική φροντίδα.

«Η οικογένεια του είπε πως σκόπευε να του αφαιρέσει την ομοφυλοφιλία του. Πήγα να τον δω στο χωριό του. Δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος, δεν μπορούσε να μιλήσει».

 

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!