Ελλάδα: Να επανεξεταστεί η αίτηση ασύλου Ιρανού πρόσφυγα για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού

02/09/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Να αναγνωριστεί στη χώρας μας ως πρόσφυγας ζητά ένας ομοφυλόφιλος από το Ιράν, ο οποίος έχει καταθέσει αίτηση ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Παρά τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία σε όλους τους αιτούντες άσυλο, ο Ιρανός πολίτης έχει τεθεί υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού ενώ ενδέχεται να απελαθεί πίσω στο Ιράν, όπου και κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ποινή πολυετούς φυλάκισης ή ακόμη και του θανάτου.

Την υπόθεση του έχει αναλάβει η δικηγόρος Ηλέκτρα Λήδα Κούτρα, η οποία έστειλε έκκληση σε όλους τους φορείς των ανθρώπινων δικαιωμάτων να στηρίξουν την υπόθεση αυτή.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο Ιρανός ομοφυλόφιλος έφτασε στην χώρα μας τον Αύγουστο του 2012 καταθέτοντας αίτημα ασύλου στο αστυνομικό τμήμα Ορεστιάδας. Του χορηγήθηκε, όπως ορίζεται από το νόμο, η «ροζ κάρτα» χωρίς όμως να γίνει κατανοητό από τον ίδιο ότι θα έπρεπε να παρευρεθεί ξανά στην Ορεστιάδα (μετά από 3 μήνες) ενώπιον της υπηρεσίας ασύλου για τη συζήτηση του αιτήματός του. Όπως υποστήριξε, κανείς δεν του εξήγησε τη διαδικασία και την υποχρέωσή του αυτή. Ο ίδιος δε μιλάει ελληνικά και δεν του προσφέρθηκε διερμηνέας. Να σημειώσουμε εδώ, ότι σύμφωνα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Προστασία κατά τη Διαδικασία Ασύλου: «Θα πρέπει να παρέχεται ενημέρωση σε γλώσσα που κατανοούν». Επισημαίνεται επιπλέον ότι πάσχει από άσθμα που παρουσίασε έξαρση τους χειμερινούς μήνες με αποτέλεσμα κάποιες μέρες να μη μπορεί να μετακινηθεί. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου του, καθώς οι Αρχές θεώρησαν ότι η μη παρουσία του εκεί σήμαινε και τη σιωπηρή ανάκληση από τη μεριά του τού αιτήματος.

Η σύλληψη του έρχεται λίγους μήνες μετά, όταν τον Ιούλιο του 2013 και κατά τη διάρκεια ενός τυχαίου έλεγχου από τις αρχές, διαπιστώθηκε ότι εκκρεμούσε εις βάρος του διοικητική απόφαση απέλασης κατόπιν της διακοπής του αιτήματος ασύλου. Για να δικαιολογήσει τη μη παρουσία του στη διαδικασία αίτησης ασύλου, ο Ιρανός πολίτης κατέθεσε αίτηση θεραπείας, η οποία όμως απερρίφθη.

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η ενδεχόμενη απέλαση στο Ιράν μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τον άτυχο ομοφυλόφιλο, δεδομένου ότι ο Ιρανικός νόμος τιμωρεί την ομοφυλοφιλία («σοδομισμό», όπως αναφέρεται στην Ιρανική νομοθεσία) με την ποινή του θανάτου, ενώ οι ομοφυλόφιλοι στο Ιράκ καταδιώκονται, φυλακίζονται και βασανίζονται συχνά μέχρι θανάτου. Επιπλέον, με την έλευσή του στην Ελλάδα βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος κάτι που απαγορεύεται εξίσου από τον ισλαμικό νόμο.

Ο Ιρανός πληρεί όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει δεκτός ως πρόσφυγας στη χώρας μας. Παρόλα αυτά λόγω της κακής χρήσης της ισχύουσας νομοθεσίας βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Γεγονός που έχει αντίκτυπο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική του υγεία.

Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την αίτηση του, ο σύντροφος του στην Ελλάδα προσκόμισε υπεύθυνη δήλωση με την οποία επιβεβαιώνει τη σχέση του με τον άτυχο Ιρανό. Παράλληλα, η συμβιωτική συντροφική σχέση τους βεβαιώνεται υπεύθυνα από την μητέρα του, την αδελφή του παραπάνω Έλληνα, καθώς και από τον κοινωνικό κύκλο του ζευγαριού.

LGBT οργανώσεις

Σύμφωνα με το κοινό δελτίο τύπου των LGBT οργανώσεων:

Καλούνται οι αρμόδιες αρχές, να σεβαστούν πλήρως την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και συγκεκριμένα:

Να τερματίσει άμεσα την κράτηση του αιτούντα άσυλο Β. σε αστυνομικό κρατητήριο, για λόγους υγείας.

Να εξετάσει εκ νέου, σύμφωνα τις Κατευθυντήριες γραμμές για την Προστασία των Αιτούντων Άσυλο, την αίτηση ασύλου του Β. για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι αν απελαθεί στη χώρα καταγωγής του θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ζωή του.

Να εναρμονίσει την ελληνική νομοθεσία σύμφωνα την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία και νομολογία ως προς τους αιτούντες άσυλο για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!