Η Theresa May αναλαμβάνει δράση για τις διώξεις των gay στην Τσετσενία

11/05/2017
από

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May αναλαμβάνει επείγουσα δράση σε σχέση με τις «απεχθείς» διώξεις των gay στην Τσετσενία.

Οι αναφορές από τον περασμένο μήνα δείχνουν, ότι περισσότεροι από 100 gay άνδρες έχουν συλληφθεί μετά από «επιχείριση σκούπα» στην περιοχή, με πολλά θύματα. Περαιτέρω έρευνες υποστηρίζουν ότι οι «δολοφονίες τιμής» των ΛΟΑΤ ατόμων ενθαρρύνονται από την περιφερειακή κυβέρνηση, ενώ ο ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, αρνείται ακόμη και την ύπαρξη των gay ανδρών στην περιοχή.

Το Κρεμλίνο τελικά ξεκίνησε έρευνα για το ζήτημα την περασμένη εβδομάδα μετά την αμφισβήτηση του Ρώσου προέδρου Πούτιν σχετικά με το θέμα από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, αλλά η διεθνής κοινότητα έχει κριθεί ήδη γι’ αυτήν την καθυστέρηση ως προς τις αντιδράσεις.

Σε σημερινή επιστολή, η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Theresa May χαρακτήρισε τις αυτές τις ενέργειες “αποτρόπαιες” .

Απαντώντας σε έκκληση από μια ομάδα πολιτικών υπό την ηγεσία του Seb Dance του Εργατικού Κόμματος και του Tory Ian Duncan, η πρωθυπουργός γράφει:

Αυτό είναι ένα ζήτημα βαθύτατα ανησυχητικό και σας ευχαριστώ που συμμερίζεστε τις ανησυχίες σας μαζί μου. Οι αξιωματούχοι της Πρεσβείας μας στη Μόσχα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες μας σε ανώτερο επίπεδο με το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και διερευνούν δυνατότητες για ένα κοινό διάβημα με τους διεθνείς μας εταίρους στη χώρα μας. Λαμβάνεται επίσης επείγουσα δράση για να διερευνηθεί ο καλύτερος τρόπος παροχής υποστήριξης στην LGBT + κοινότητα στην περιοχή” .

Η επιστολή συνεχίζει:

Έχετε δίκιο να εκφράζετε ανησυχίες σχετικά με την απαράδεκτη δήλωση της περιφερειακής κυβέρνησης στην Τσετσενία. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέστησε σαφές ότι αυτή η απάντηση, που υποδηλώνει ότι μια τέτοια μεταχείριση των LGBT+ ατόμων είναι ανεκτή, κι είναι ιδιαίτερα αποτρόπαια. Γενικότερα, το θέμα των δικαιωμάτων των LGBT+ είναι αυτό που η Βρετανία επαναφέρει τακτικά στις ρωσικές αρχές. Σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε εκφράσει ανησυχίες, ιδιαίτερα για το ρωσικό νόμο που απαγορεύει την προώθηση των «μη παραδοσιακών» σεξουαλικών σχέσεων σε ανηλίκους από τότε που τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2013.

Ο κ. Dance γράφει σε tweet: “Ευχαριστημένος που λάβαμε απάντηση από την Πρωθυπουργό για τα μέτρα που η Βρετανία αναλαμβάνει για την κατάσταση των gay στην Τσετσενία.




Δες και αυτό!