Βουδιστής μοναχός στηρίζει ενεργά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ταϊλάνδη

21/08/2020
από
βουδιστής μοναχός, ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, Ταϊλάνδη, σύμφωνο συμβίωσης
Βουδιστής μοναχός στηρίζει ενεργά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ταϊλάνδη

Βουδιστής μοναχός υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων μίλησε στη δημοσιογράφο Rina Chandran για το Reuters.

Ο Shine Waradhammo είναι ο σπάνιος βουδιστής μοναχός, υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων. Με μία σπάνια και ευπρόσδεκτη κίνηση υποστηρίζει το σύμφωνο συμβίωσης που ετοιμάζει να περάσει η Ταϊλάνδη.


Δίνει το παρόν σε ΛΟΑΤΚΙ εκδηλώσεις

Με την απλή ρόμπα του και το ξυρισμένο του κεφάλι, ο Shine Waradhammo ξεχωρίζει στις πολύχρωμες ΛΟΑΤΚΙ+ εκδηλώσεις. Ακούει προσεκτικά, σημειώνοντας, και αλληλεπιδρώντας με χαρά, όποιο άτομο τον πλησιάζει.

Ως βουδιστής μοναχός, το Waradhammo είναι μια σπάνια -αλλά ευπρόσδεκτη – παρουσία στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Η Ταϊλάνδη, μάλιστα, ετοιμάζεται να περάσει ένα νομοσχέδιο-ορόσημο, που αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης και στην παιδοθεσία. Αναμένεται να αναγνωρίζει τις ομόφυλες σχέσεις, με σχεδόν τα ίδια νομικά δικαιώματα με τα cis ετεροφυλόφιλα παντρεμένα ζευγάρια.

Η συντηρητική σε μεγάλο βαθμό Ταϊλάνδη έχει τη φήμη για τη χαλαρή στάση της απέναντι στο φύλο και τη σεξουαλική ποικιλομορφία. Η ομοφυλοφιλία αποποινικοποιήθηκε το 1956.

Ωστόσο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα της Ταϊλάνδης αντιμετωπίζουν διακρίσεις και στίγμα σε διάφορα πεδία. Στα σχολεία, στο χώρο εργασίας και στις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης και συχνά απορρίπτονται από τις οικογένειές τους.

“Η μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων παραβιάζει εντελώς τις διδασκαλίες του Βούδα. Οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι είναι επίσης άνθρωποι. Ακόμη, είναι Βουδιστές, και, ως μοναχός, υποστηρίζω και δέχομαι όλους τους βουδιστές. Σκοπεύω να μειώσω τα δεινά τους” , δήλωσε ο 52χρονος Waradhammo.

Στον βουδισμό Theravada, ο οποίος ασκείται στην Ταϊλάνδη, οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι συχνά θεωρείται λανθασμένα ότι πληρώνουν ένα τίμημα. Κακές πράξεις από προηγούμενες ζωές, ή το κάρμα, συχνά προβάλλονται ως δικαιολογίες, δήλωσε ο Waradhammo.

“Ο Βούδας δεν είπε ποτέ τίποτα εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων. Οπότε, είναι μια πολύ λανθασμένη ερμηνεία των γραφών, που οδηγεί σε προκατάληψη και απόρριψη των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων” .

«Οι μοναχοί γενικά αποφεύγουν να μιλούν για ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα και ζητήματα φύλου γενικότερα, αλλά θα πρέπει να μιλάμε για ζητήματα που επηρεάζουν την κοινωνία και οι θρησκευτικές διδασκαλίες πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη σημερινή εποχή – αλλιώς η θρησκεία γίνεται δεινόσαυρος» .


Ίσα δικαιώματα

Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, η Ταϊλάνδη θα είναι η δεύτερη θέση στην Ασία μετά την Ταϊβάν που θα επιτρέπει την εγγραφή ζευγαριών του ίδιου φύλου, με τα ζευγάρια να είναι ικανά να τεκνοθετήσουν και με δικαιώματα κληρονομιάς και από κοινού ιδιοκτησία.

Το νομοσχέδιο εισήχθη το 2018, αλλά η προηγούμενη νομοθεσία δεν κατάφερε να το εγκρίνει πριν από τις εκλογές του περασμένου έτους. Το 2019, μία μελέτη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών ανακάλυψε ότι το 69% των cis straight ατόμων της χώρας αποδέχονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

Ο Waradhammo υποστηρίζει μια ξεχωριστή πρωτοβουλία νομοθέτη που εκπροσωπεί ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες, ώστε να υπάρξει τροποποίηση του αστικού για να ορίζεται ότι ο γάμος είναι μεταξύ δύο ατόμων και όχι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας – το οποίο θεωρεί ότι έχει περισσότερο νόημα.


Πραγματική διαφορά στην κοινότητα

Ενώ η επιρροή του Waradhammo είναι περιορισμένη, η υποστήριξή του για τα ΛΟΑΤΚΙ+  ζητήματα κάνει μεγάλη διαφορά σε όσα άτομα έρχονται σε επαφή μαζί του, δήλωσε η Anjana Suvarnanda, συνιδρύτρια του Ομίλου Anjaree, που προωθεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

«Είναι εξαιρετικός · δεν είναι συνηθισμένο να βλέπεις έναν βουδιστή μοναχό να ενδιαφέρεται τόσο για αυτά τα ζητήματα, να μιλάει γι’ αυτά και να είναι υποστηρικτικός, ακόμη και να εμφανίζεται σε εκδηλώσεις» , δήλωσε η Anjana, η οποία τον γνωρίζει εδώ και περίπου 20 χρόνια.

“Μας βοηθά επίσης να διαμορφώσουμε επιχειρήματα από τη θρησκευτική προοπτική, υπενθυμίζοντας στους ανθρώπους τη βουδιστική φιλοσοφία να δέχονται όλους τους ανθρώπους. Εάν είχαμε περισσότερους μοναχούς σαν κι αυτόν, θα έκανε πραγματική διαφορά” , πρόσθεσε.

Ο Waradhammo, ο οποίος ποζάρει παιχνιδιάρικα για selfies, θεωρεί απαραίτητη την ενεργό του υποστήριξη για τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους.

“Νομίζω ότι τους βοηθά να βλέπουν έναν μοναχό που είναι φιλικός και τους δίνει μια ερμηνεία της βουδιστικής θρησκείας που τους υποστηρίζει” , είπε.

“Είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι είναι ίσοι και αποδεκτοί, και έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους” .

https://avmag.gr/125875/i-tailandi-etoimazetai-na-psifisei-to-symfono-symviosis-kai-tin-paidothesia-omofylon-zeygarion/
Δες και αυτό!