Η Ταϊλάνδη ετοιμάζεται να ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης και την παιδοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

09/07/2020

Η Ταϊλάνδη ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη νοτιοανατολική χώρα της Αίας που θα νομιμοποιήσει την παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια –χωρίς να νομιμοποιεί βέβαια ακόμα την πλήρη ισότητα στο γάμο.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου έγινε δεκτό, από την κυβέρνηση της χώρας, νομοσχέδιο το οποίο αναγνωρίζει τις ομόφυλες σχέσεις, μένοντας τώρα να ψηφιστεί από τη Βουλή. Αν υλοποιηθεί, η Ταϊλάνδη θα γίνει η δεύτερη ασιατική χώρα που θα αναγνωρίσει τις ομόφυλες σχέσεις, μετά την Ταϊβάν.

Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την Ταϊλάνδη προκειμένου να εξασφαλίσει την ισότητα και το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να δημιουργήσουν οικογένεια“, δήλωσε η Rachada Dhnadirek, κυβερνητική εκπρόσωπος.

Υπό το καθεστώς του νόμου αυτού, τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να παιδοθετήσουν και να είναι ικανά, ως παντρεμένα, να μπορούν να εξασφαλίσουν στ@ σύντροφ@ τους μέρος της κληρονομιάς, όπως και το να μοιράζονται τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Το νομοσχέδιο θα ωφελεί όμως τα ζευγάρια μόνο αν ένα τουλάχιστον από τα δύο άτομα είναι από την Ταϊλάνδη. Ακόμα μία ανεπάρκειά του είναι, επίσης, ότι οι σύντροφ@ δεν θα έχουν πρόσβαση στην μεταξύ τους κρατική σύνταξη. O Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα διορθωθεί στο μέλλον.

Μόλις φτάσει στη Βουλή, μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι ότι το νομοσχέδιο θα περάσει“, υποστήριξε επίσης.

Ο Kittinan Daramadhaj, πρόεδρος της ένωσης Rainbow Sky της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι “η ψήφιση του νόμου θα ανακουφίσει πληγές, υποστηρίζοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα – ακόμα κι αν δεν φτάνει μέχρι το γάμο.

Τι υπάρχει σε ένα όνομα; Το περιεχόμενο είναι που μετράει“, προσέθεσε. “Το σύμφωνο συμβίωσης δεν θα έπρεπε να μας αποσπά από το γεγονός ότι πρόκειται για τη νομική αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων.”

Η Ταϊλάνδη, μία κατά βάση Βουδιστική χώρα, έχει καλλιεργήσει ένα κλίμα αποδοχής και θεωρείται από τους πιο φιλικά προσκείμενους προορισμούς για την κοινότητα παγκοσμίως.

Παρ’όλα αυτά, η τρανς κοινότητα δεν έχει καμία νομική αναγνώριση στη χώρα.

Το 2019, μία μελέτη του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών ανακάλυψε ότι το 69% των cis straight ατόμων της χώρας αποδέχονται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ωστόσο, περίπου το μισό ποσοστό των queer ατόμων δήλωσε πως έχει δεχτεί λεκτική παρενόχληση, το 16% πως έχει υποστεί σεξουαλική επίθεση και το 42% πως έχουν προσποιηθεί ότι είναι straight, προκειμένου να γίνουν αποδεκτοί στο σχολείο, τη δουλειά και την οικογένειά τους.

Σχεδόν οι μισοί ανέφεραν επίσης ότι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Κεντρική εικόνα: CNN

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




Δες και αυτό!