Η Virgin Atlantic ανέστειλε τη νέα της πολιτική για τις ουδέτερες ως προς το φύλο στολές της, ώστε να “προστατεύσει το προσωπικό” που ταξιδεύει μαζί με την ομάδα ποδοσφαίρου του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Αγγλίας προς το Κατάρ.

Η αεροπορική εταιρεία έκανε μια στροφή στους κανόνες, που εισήχθησαν αυτόν τον Σεπτέμβριο, οι οποίοι ενθάρρυναν το προσωπικό να εκφράσει ελεύθερα την ταυτότητα φύλου του, φορώντας κονκάρδες με αντωνυμίες, και στολές ουδέτερες ως προς το φύλο. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι πήραν την απόφαση μετά από προσεκτική εξέταση:

«Μετά από αξιολόγηση κινδύνου, προτάθηκε να μην εφαρμοστεί η πολιτική στη σημερινή πτήση τσάρτερ, για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων μας», δήλωσε στο Sky News εκπρόσωπος της Virgin Atlantic.

Η απόφαση αφορούσε το προσωπικό, που ταξίδευε μαζί με την ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αγγλίας με το «Rain Bow» – ένα Airbus της Virgin Atlantic A350, το οποίο αναχώρησε από το Μπέρμιγχαμ στη Ντόχα την Τρίτη (15 Νοεμβρίου).

 Η αεροπορική εταιρεία απέσπασε επαίνους για την υιοθέτηση μιας προοδευτικής στάσης και την εισαγωγή κονκάρδων αντωνυμιών, τους νέου συστήματος έκδοσης εισιτηρίων, «που επιτρέπει στους κατόχους διαβατηρίων με δείκτες ουδέτερου φύλου να χρησιμοποιούν τους τίτλους φύλου τους» και την υποχρεωτική εκπαίδευση ενσωμάτωσής τους. Το βήμα αυτό οδήγησε, αμέσως, σε σημαντική αύξηση των αιτήσεων εργασίας, με περισσότερα από 10.000 άτομα, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για 750 κενές θέσεις πληρώματος καμπίνας. Η Virgin Atlantic θεωρείται πλέον ως μία από τις πιο συμπεριληπτικές αεροπορικές εταιρείες.

Όμως, η νέα πολιτική, αφορά τελικά μόνο χώρες που «αποδέχονται περισσότερο τις non-binary ταυτότητες.»

Η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση τριών έως επτά ετών στο Κατάρ, με πιθανότητα ακόμη και να επιβληθεί η θανατική ποινή σε μουσουλμάνους βάσει του νόμου της Σαρία.

Η Virgin Atlantic εγκαινιάζει νέα ενιαία πολιτική ουδέτερης φύλου