Κατάρ: Κουήρ άνδρας αποφυλακίστηκε αφού εξαναγκάστηκε να κατονομάσει τους συντρόφους του

05/04/2024
από
Ένας άνδρας βρετανικής και μεξικανικής καταγωγής που φυλακίστηκε στο Κατάρ, επειδή χρησιμοποίησε το Grindr, εξαναγκάστηκε να αποκαλύψει τα ονόματα των σεξουαλικών του συντρόφων ως προϋπόθεση για την αποφυλάκισή του, σύμφωνα με τον αδελφό του.

Ο Manuel Guerrero Aviña φυλακίστηκε τον Φεβρουάριο, αφού απάντησε σε ένα ψεύτικο μήνυμα στην γκέι εφαρμογή γνωριμιών Grindr.

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ, χωρίς καμία προστασία από τις διακρίσεις που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+, σύμφωνα με την Equaldex. Η χώρα βαθμολογείται μόλις με επτά στα 100 όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.

Ο 44χρονος πρώην διευθυντής της British Airways, αποφυλακίστηκε, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις, καθώς επίσης του έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Ο άνδρας ζει με HIV και σύντομα πρόκειται να του τελειώσει η φαρμακευτική αγωγή, με τον αδελφό του, Enrique Guerrero Aviña, να δηλώσει στο περιοδικό Attitude ότι του έχουν απομείνει μόλις εννέα δόσεις από το φάρμακό του.

«Είναι πολύ επηρεασμένος από τα βασανιστήρια, το μετατραυματικό στρες, αλλά έχει την ελπίδα ότι με την αλληλεγγύη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και των οργανώσεων παγκοσμίως, και με όλα όσα κάνουμε, μπορούμε να φτάσουμε στην ελευθερία και τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο αδελφός του.

«Αλλά ανησυχεί για την υγεία του και την πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή».

Ο Enrique συνέχισε να ισχυρίζεται ότι τα φάρμακα του Manuel παρακρατήθηκαν για να του «δημιουργήσουν ψυχολογική πίεση» στη φυλακή.

«Έκαναν παρέμβαση για να μάθουν τα ονόματα των σεξουαλικών συντρόφων του Manuel, αυτό έγινε πριν από την αποφυλάκιση. Αυτή η πράξη βασανισμού καταγράφηκε από την πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι σαν μια δίκη ενός άλλου αιώνα», δήλωσε ο Enrique, ξεκαθαρίζοντας ότι ο αδελφός του δεν συμμορφώθηκε με τις αρχές.

Η κυβέρνηση του Κατάρ πιστεύει ότι «ο HIV είναι ένα εγκληματικό δίκτυο», συνέχισε, πριν καλέσει την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να παρέμβει.

«[Μπορούν] να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να σώσουν τη ζωή του Manuel και να τον φέρουν πίσω στο σπίτι του. Είναι Βρετανός πολίτης».

Η οικογένεια χρειάζεται επίσης την υποστήριξη και την αλληλεγγύη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των Βρετανών πολιτών για να αυξηθεί η πίεση στις αρχές του Κατάρ, είπε.
Δες και αυτό!