Το Ανώτατο δικαστήριο της Σιγκαπούρης έχασε την ευκαιρία να αποποινικοποιήσει το γκέι σεξ

01/03/2022
από

Το ανώτατο δικαστήριο της Σιγκαπούρης απέρριψε χθες την προσφυγή τριών ακτιβιστών κατά του νόμου που ποινικοποιεί το σεξ μεταξύ ανδρών, κρίνοντας ότι εφόσον οι αρχές δεν εφάρμοσαν τον νόμο, δεν παραβίαζε τα συνταγματικά δικαιώματα των εναγόντων.

Η απόφαση του Εφετείου ακολουθεί τις ενθαρρυντικές προσπάθειες της Σιγκαπούρης για να απαλλαγεί από τον νόμο της αποικιακής εποχής, μετά την η Ινδία που ακύρωσε παρόμοια νομοθεσία πριν από τέσσερα χρόνια. Οι προηγούμενες προκλήσεις το 2020 και το 2014 απέτυχαν επίσης.

Οι ακτιβιστές που έφεραν την τελευταία αμφισβήτηση κατά του νόμου, βάσει του οποίου οι παραβάτες μπορούν να φυλακιστούν έως και δύο χρόνια, ήταν ένας συνταξιούχος γιατρός, ένας DJ και ένας πρώην διευθυντής μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας.

Σε γραπτή του απόφαση του, ο ανώτατος δικαστής της Σιγκαπούρης, Sundaresh Menon, είπε ότι το δικαστήριο δεν διαπίστωσε παραβίαση του συντάγματος.

“Ο νόμος δεν εφαρμόστηκε επειδή οι αρχές της Σιγκαπούρης δεν σχεδιάζουν να διώξουν το ομοφυλοφιλικό σεξ και έτσι δεν θα στερούσαν από ένα άτομο το δικαίωμα στη ζωή ή την προσωπική ελευθερία σύμφωνα με το Άρθρο 9 του Συντάγματος της Σιγκαπούρης”, ανέφερε ο Menon.

Το Επιμελητήριο του Γενικού Εισαγγελέα είπε ότι τέτοιες διώξεις δεν θα ήταν προς το δημόσιο συμφέρον.

Σε μια δήλωση, η δικηγορική εταιρεία Eugene Thuraisingam LLP, η οποία εκπροσωπούσε έναν από τους ακτιβιστές, είπε ότι η απόφαση “μπορεί να θεωρηθεί ως ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, αφού το δικαστήριο σημείωσε ότι ο νόμος ήταν ανεφάρμοστος.

Η Téa Braun, σύμβουλος της οργάνωσης δικαιωμάτων Human Dignity Trust με έδρα το Λονδίνο, είπε ότι οι νόμοι που εκπονήθηκαν το 1938, «δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία του 21ου αιώνα όπως η Σιγκαπούρη».

Παρόλο που η απειλή σύλληψης έχει αφαιρεθεί, η απόφαση του δικαστηρίου “να καταργήσει πλήρως τον νόμο που ποινικοποιεί την ομόφυλη οικειότητα, εξακολουθεί να στέλνει το μήνυμα ότι οι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι άνδρες στη Σιγκαπούρη εξακολουθούν να είναι στην πραγματικότητα εγκληματίες και υπόκεινται σε μια κουλτούρα ντροπής και ομοφοβίας”, είπε η Braun.

Σχεδόν 70 χώρες σε όλο τον κόσμο ποινικοποιούν το γκέι σεξ, κυρίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή

Το θέμα παραμένει ευαίσθητο στη Σιγκαπούρη, αν και ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγαλύτερη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας.

Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Lee Hsien Loong χαρακτήρισε τον νόμο έναν «άβολο συμβιβασμό», καθώς η κοινωνία «δεν είναι τόσο φιλελεύθερη σε αυτά τα θέματα».
Δες και αυτό!