Τα αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής έρευνας σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ευρωπαϊκών ΛΟΑΤΚΙ+ Μέσων Ενημέρωσης (European LGBTQIA+ Media Association – ΕLMA).

Ενισχύοντας τη φωνή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε όλη την Ευρώπη, η έρευνα – που διεξήχθη από τις συνεργαζόμενες queer εκδόσεις – έχεις ως στόχο να αποτυπώσει τον τρόπο με τον οποίο τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα αλληλοεπιδρούν με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις επιχειρήσεις όταν αναφέρονται σε queer θέματα, αλλά και να εξετάσει τους παράγοντες που επηρεάζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Στην έρευνα συμμετείχαν σχεδόν 3.000 άτομα από όλη την Ευρώπη.

Τα βασική ευρήματα 

  • Τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέσα αποτελούν την πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τις queer κοινότητες στην Ευρώπη.
  • Σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων ατόμων ενημερώνεται από κάποιο queer μέσο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Το νεότερο κοινό εμπιστεύεται λιγότερο τα μέσα που δεν είναι ΛΟΑΤΚΙ+ ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στην queer καθημερινότητα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της σημασίας των ΛΟΑΤΚΙ+ ΜΜΕ», δήλωσε ο πρόεδρος της ELMA, Γιάννης Παπαγιαννόπουλος. «Γι’ αυτό και έχουμε αποφασίσει να συνεργαστούμε ώστε να υποστηρίξουμε τις queer εκδόσεις σε όλη την Ευρώπη – κυρίως σε χώρες όπου η πρόσβαση στα queer μέσα είναι περιορισμένη».

Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία συμβούλων VO Citizen, που ειδικεύεται στο να βοηθά εταιρείες και δημόσιους φορείς να συνεργάζονται με τις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες.

«Δεν αποτελεί μεγάλη έκπληξη, αλλά αυτά τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν και πάλι τη σημασία της αυθεντικότητας όταν ασχολούμαστε με ΛΟΑΤΚΙ+ θέματα» εξήγησε ο Philippe De Wulf, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας εκ μέρους της VO Citizen. «Το να βάζεις ένα ουράνιο τόξο στο λογότυπό σου, κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Pride, είναι μια ένδειξη υποστήριξης. Ωστόσο, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα περιμένουν από τα brands να υποστηρίζουν τα λόγια τους με ουσιαστικές ενέργειες».

«Προχωρώντας προς τα εμπρός, η ΕLΜΑ θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην υποστήριξη των queer εκδόσεων για να συνεχίσει να μεγαλώνουν και χτίζουν το κοινό τους…» πρόσθεσε ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος. «Αυτή η έρευνα δείχνει ότι οι ΛOATKI+ εκδόσεις συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο ταξίδι προς ισότητα για τα queer άτομα στην Ευρώπη»

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.