Tα ΛΟΑΤΚΙ+ μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους και δημιουργούν την ELMA

04/03/2022

Το Antivirus μέλος της Ένωσης Ευρωπαϊκών ΛΟΑΤΚΙ+ Μέσων Ενημέρωσης!

Με την πραγματικότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ουκρανία να παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική, τα ΛΟΑΤΚΙ+ μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να προβάλλουν τις ιστορίες της κοινότητάς μας και να ενδυναμώσουν τις φωνές της, με στόχο την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ομο/αμφί/τρανσφοβίας.

Πιο συγκεκριμένα, δέκα από τις κορυφαίες ΛΟΑΤΚΙ+ εκδόσεις της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και το Antivirus, συνεργάζονται δημιουργώντας την Ένωση Ευρωπαϊκών ΛΟΑΤΚΙ+ Μέσων Ενημέρωσης (European LGBTIA+ Media Association – ΕLMΑ).

«Ζούμε σε αβέβαιες εποχές, αλλά είναι σαφές ότι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ευρώπης είναι
ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω ανισοτήτων σε τομείς όπως η υγεία και η οικονομία αλλά και λόγω της ανησυχητικής αύξησης της ομο/αμφί/τρανσφοβίας…», δήλωσε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βουδαπέστη ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος, συνιδρυτής του Antivirus και πρόεδρος της (νεοσύστατης) ΕLMΑ, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση να ενισχύσει την ποικιλομορφία των μελών της, ώστε να αντικατοπτρίζει πλήρως την ευρωπαϊκή ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Γιάννης Παπαγιαννόπουλος

Τα ιδρυτικά μέλη της ΕLMΑ ήδη συνεργάζονται για μια σειρά δημοσιογραφικών έργων –
ενισχύοντας τις ιστορίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων της Ευρώπης και προβάλλοντας τες σε όλον τον κόσμο.

«Μία από τις πρώτες μας ενέργειες είναι να δείξουμε την οικονομική και πολιτική δύναμη της Ευρωπαϊκής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας», πρόσθεσε ο Γιάννης Παπαγιαννόπουλος. «Αξιοποιούμε την εμβέλεια του κοινού μας, ώστε η ELMA να μπορέσει να διεξάγει μια μεγάλη έρευνα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία – δίνοντας φωνή και καταφέρνοντας να επικεντρωθούμε στα πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ευρώπη».

Η έρευνα της ELMA διεξάγεται σε συνεργασία με το Visit.Brussels και του VO Citizen. H υποστήριξη του Visit.Brussels επέτρεψε στην ΕLΜΑ να δημιουργήσει ένα κέντρο πολυμέσων στις Βρυξέλλες για να διευκολύνει τη συνεργασία με τα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλη την Ευρώπη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν καθημερινές διακρίσεις και κακοποίηση:

● Το 61% αποφεύγει να πιάσει το χέρι του/της συντρόφου σε δημόσιο χώρο.
● Το 37% αισθάνεται ότι υφίσταται διακρίσεις.
● Το 11% έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική επίθεση τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό
αυξάνεται για τα τρανς και τα ιντερσεξ άτομα. Μόνο 1 στα 5 από αυτά τα περιστατικά έχει καταγραφεί επίσημα.
● Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρξε ελάχιστη πρόοδος σε αυτά τα ζητήματα από 2012.

Πηγή: EU LGBTI 2 Survey, FRA (2019)

Λίγα λόγια για την ΕLMA

Είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως Ένωση Ευρωπαϊκών ΛΟΑΤΚΙ+ Μέσων Ενημέρωσης, σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία. Ιδρύθηκε το 2022 και στα μέλη της συγκαταλέγονται: Shangay (Ισπανία), Antivirus (Ελλάδα), Humen (Ουγγαρία), Winq (Ολλανδία), Garçon (Γαλλία), Means Happy (Ισπανία), Jeanne (Γαλλία), T-Zine (Ελλάδα), Lui (Τσεχία) και Ket (Βέλγιο). Η ELMA είναι μέλος του Press Club Brussels Europe και στόχος της είναι να συγκεντρώσει queer έντυπα, δημοσιογράφους και επαγγελματίες στα ΜΜΕ για την ενδυνάμωση των ΛΑΟΤΚΙ+ μέσων σε όλη την Ευρώπη. Στοχεύει, επίσης, στην ενημέρωση και ενδυνάμωση των ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων σε χώρες όπου απαιτείται περαιτέρω εργασία για να επιτευχθεί η ισότητα.

 




Δες και αυτό!