Στο τέλος πεθαίνουν και οι δύο: Ένα βιβλίο-απόλυτο spoiler

Στο Τέλος Πεθαίνουν και οι Δύο

Το μυθιστόρημα του Adam Silvera, Στο Τέλος Πεθαίνουν και οι Δύο, προαναγγέλλει το τέλος του. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο του πλεονέκτημα: Απευθύνεται στο νεανικό κοινό που θέλει να διαβάσει για την τελευταία μέρα της ζωής δύο γκέι εφήβων ακριβώς στο μεταίχμιο της ενηλικίωσής τους.

To Στο Τέλος Πεθαίνουν και οι Δύο είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να προσελκύει τον έφηβο αναγνώστη. Σχεδόν με τεχνική κινηματογραφικής ταινίας. Γι’ αυτό και έγινε διάσημο μέσα από το TikTok.

Βέβαια, υπάρχει μια ανισομέρεια μεταξύ του (νοητού) πρώτου μέρους και του δεύτερου, όπου στο δεύτερο η κλιμάκωση της ιστορίας είναι αρκετά πιο γρήγορη και καταλήγει σε ένα συγκινητικό κρεσέντο. Πραγματικά, χιλιάδες αναγνώστες που, γνωρίζοντας το τέλος, δε θέλουν να γυρίσουν τη σελίδα, πλησιάζοντας προς την κορύφωση του δράματος. Ναι, είναι δράμα, δεν το διαβάζει κάποιος για να περάσει καλά.

Λίγα λόγια για την ιστορία

Στις 5 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, καλούν από το «Δελτίο θανάτου» τον Ματέο Τόρεζ και τον Ρούφους Εμετέριο, για να τους αναγγείλουν ότι έφτασε η μοιραία μέρα, που θα… πεθάνουν. Ο Ματέο και ο Ρούφους είναι εντελώς άγνωστοι, αλλά, για διαφορετικούς λόγους, και οι δύο θέλουν να κάνουν έναν νέο φίλο. Έχουν μόνο είκοσι τέσσερις ώρες. Μέσα από την εφαρμογή «Ο Τελευταίος Φίλος», ο Ρούφους και ο Ματέο θα συνοδεύσουν ο ένας τον άλλον για την τελευταία μεγάλη περιπέτεια. Να ζήσουν μια ολόκληρη ζωή μέσα σε μια μέρα…

Είναι μια ιστορία που υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει ζωή χωρίς θάνατο, αγάπη χωρίς απώλεια και ότι είναι δυνατόν να αλλάξει αναπάντεχα όλος ο κόσμος μας.

Κέρδισε ένα αντίτυπο του βιβλίου Διαγωνισμός

Fun Facts από τον ίδιο τον συγγραφέα

Παρακάτω δίνουμε κάποια στοιχεία για τους χαρακτήρες και την πλοκή του μυθιστορήματος, που αναφέρει ο Adam Silvera απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter, αλλά και από κάποιες πληροφορίες που έχουν βγει τα τελευταία 4 χρόνια που κυκλοφορεί το βιβλίο στο εξωτερικό:

1. Το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης είναι βασισμένο στην έκδοση της Βόρειας Αμερικής και συμπεριλαμβάνει σημειώσεις του συγγραφέα.

2. Το εξώφυλλο της βρετανικής έκδοσης, που απεικονίζει μία κλεψύδρα, κυκλοφόρησε πρόσφατα σε τέσσερα διαφορετικά χρώματα για τους… φανατικούς θαυμαστές, αλλά και για όσους διαλέγουν τα βιβλία με γνώμονα τη διακόσμηση!

3. Ο Silvera εξηγεί το πώς εμπνεύστηκε να γράψει το βιβλίο: «Νόμιζα ότι δεν έχω ζήσει μια περιπετειώδη ζωή, στα νεανικά μου χρόνια. Συχνά φοβόμουν μήπως προκαλέσω τον θάνατό μου με κάποιον τρόπο. Δεν ήθελα ποτέ να ανεβαίνω σε αεροπλάνα. Τώρα μέρα με τη μέρα προσπαθώ να το αλλάξω αυτό. Ταξιδεύω συχνά στις ΗΠΑ και κάνω πράγματα που δεν θα έκανα ποτέ παλιότερα. Για παράδειγμα, παλιότερα σε καμία περίπτωση δεν θα μίλαγα σε άτομα που μου αρέσουν. Τώρα, με το αγόρι μου, έκανα εγώ το πρώτο βήμα να του μιλήσω.»

Θνητότητα

4. «Όλα μου τα βιβλία μέχρι τώρα έχουν να κάνουν με τη θνητότητα. Έχω το φόβο ότι σήμερα είναι η μέρα που θα πεθάνω και ότι θα μεταβώ στο μεγάλο Άγνωστο. Θα ήταν πολύ καλό αν ξέρω ποια είναι η τελευταία μου μέρα, για να μπορέσω να διορθώσω οποιοδήποτε πρόβλημα έχω με την οικογένεια, τους φίλους μου».

5. «Κανένα από τα βιβλία μου δεν είναι τόσο fluffy, με τέλος τύπου “και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα”. Ούτε θα είναι. Υπάρχουν καλύτεροι συγγραφείς από μένα γι’ αυτού του είδους τη λογοτεχνία. Εξάλλου πιστεύω ότι γράφω για αναγνώστες που δεν αποζητούν το ευτυχισμένο τέλος.»

6. Η μέρα για την οποία μιλά το βιβλίο, η 5η Σεπτεμβρίου, είναι η ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας του. Ο συγγραφέας ήθελε να γίνει έτσι από την αρχή.

7. Ο Ρούφους έχει πολύ θυμό σαν χαρακτήρας, «κάτι που μου μοιάζει πολύ», λέει ο Silvera: «Θύμωνα πολύ όταν ήμουν πιο μικρός. Και ο τρόπος με τον οποίο φεύγει από αυτό τον θυμό ο Ρούφους, μοιάζει πολύ με τον δικό μου.»

8. «Αρχικά είχα σκοπό να γράψω το βιβλίο για ένα ετερόφυλο ζευγάρι. Δεν μπορούσα όμως σε καμία περίπτωση να βρω ένα κορίτσι-χαρακτήρα, που να μου αρέσει, να ταιριάζει κι έτσι αποφάσισα να μιλήσω για δύο αγόρια.»

Ρούφους και Ματέο

9. «Η επιλογή των ονομάτων Ματέο και Ρούφους είναι περίπου τυχαία. Βασικά, Ματέο ήξερα στο Λύκειο, αλλά δεν μου άρεσε καθόλου. Και Ρούφους ξέρω τρία σκυλιά, οπότε κατά κάποιον τρόπο ήθελα να επανακτήσει το όνομα την ανθρώπινή του πλευρά…»

10. «Η καλύτερή μου φίλη μού είπε ότι είμαι περισσότερο σαν τον Ματέο, επειδή είναι καλή καρδιά και θέλει να βοηθάει τους άλλους, αλλά διαφωνώ, γιατί ο Ματέο είναι αγνός.»

11. «Ο Ρούφους αποτυπώνει τον θυμό και την ένταση που κυριαρχούσε στη ζωή μου παλιότερα. Για μία περίοδο στη ζωή μου που έλεγα πάντα πράγματα και στη συνέχεια τα μετάνιωνα.»

12. «Ο Ρούφους και ο Ματέο αποτελούν κατά κάποιο τρόπο τα δύο μισά του χαρακτήρα μου.»

13. Στις 8 Μαρτίου μάθαμε ότι το Στο Τέλος Πεθαίνουν και οι Δύο διασκευάζει για την τηλεόραση του eOne ο δημιουργός του Bridgerton, Chris Van Dusen.

14. To prequel του βιβλίου The First to Die at the End κυκλοφορεί στα αγγλικά στις 10 Απριλίου του 2022.

Στην Ελλάδα το Στο Τέλος Πεθαίνουν και οι Δύο κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.
Δες και αυτό!