Η Ρωσία καθιστά παράνομα τα ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματα

273
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας κήρυξε εξτρεμιστική οργάνωση, αυτό που αποκαλεί «το διεθνές ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα», και απαγόρευσε τις δραστηριότητες του σε ολόκληρη τη χώρα.

Η απόφαση έρχεται μετά από πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, παρόλο που δεν υπάρχει τέτοια οργάνωση ως νομική οντότητα.

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, αλλά οι δημοσιογράφοι είχαν δικαίωμα να εισέλθουν ώστε ακούσουν την απόφαση του δικαστηρίου. Κανείς από την «πλευρά του εναγόμενου» δεν ήταν παρών, δήλωσε το δικαστήριο.

Αυτή είναι μόνο μια από τις τελευταίες εξελίξεις που στοχεύουν στην καταστολή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στη Ρωσία, η οποία έχει κορυφωθεί από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το 2013, είχε ψηφιστεί ο νόμος για τον περιορισμό της λεγόμενης «ΛΟΑΤΚΙ+ προπαγάνδας», απαγορεύοντας κάθε δημόσια έκφανση των μη ετεροκανονικών σχέσεων. Πριν τρία χρόνια, το 2020, το σύνταγμα της Ρωσίας τροποποιήθηκε για να καταστεί σαφές και νομικά ότι γάμος σημαίνει αποκλειστικά ένωση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας, απαγορεύοντας έτσι τους ΛΟΑΤΚΙ+ γάμους.