Ρωσία: Η πρώτη σύλληψη για «ΛΟΑΤΚΙ+ εξτρεμισμό»

22/03/2024
από
Δύο άτομα στη Ρωσία έγιναν τα πρώτα που συνελήφθησαν βάσει του νέου νόμου της χώρας για τον «ΛΟΑΤΚΙ+ εξτρεμισμό».  

Η σύλληψη είναι η αφορμή για το άνοιγμα της πρώτης σχετικής ποινικής υπόθεσης και αποτέλεσμα της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας, που κατέστησε παράνομο το λεγόμενο «διεθνές ΛΟΑΤ κίνημα» προς το τέλος του περασμένου έτους.

Μέλη του προσωπικού του Pose, ενός κλαμπ στην πόλη Όρενμπουργκ, κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, συνελήφθησαν μετά από αστυνομική επιδρομή νωρίτερα αυτό το μήνα, πλάνα της οποίας εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο και έδειχναν ανθρώπους να συλλαμβάνονται από αστυνομικούς.

Ο ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediazona κατονόμασε το ζευγάρι ως τον Alexander Klimov, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του κλαμπ, και τη διευθύντρια Diana Kamilyanova.

Πληροφορίες στον ιστότοπο του κεντρικού περιφερειακού δικαστηρίου του Όρενμπουργκ υποστηρίζουν ότι ταυτοποιήθηκαν ως «άτομα με μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό» και «ενεργώντας ως ομάδα ατόμων σε προσυμφωνημένη συνωμοσία με άτομα που δεν έχουν ταυτοποιηθεί από την έρευνα, τα οποία επίσης υποστηρίζουν τις απόψεις και τις δραστηριότητες του απαγορευμένου στη χώρα μας διεθνούς δημόσιου ΛΟΑΤ οργανισμού».

Το κείμενο συνεχίζει υπογραμμίζοντας ότι ο Klimov «επέλεξε drag queens, πραγματοποίησε συναντήσεις μαζί τους και προώθησε μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις με επισκέπτες του μπαρ και στην εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας Telegram».

Η Kamilyanova φέρεται να «επέλεγε το προσωπικό, να παρακολουθούσε την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους επισκέπτες του μπαρ, να ενέκρινε παραστάσεις και εκδηλώσεις, να παρείχε φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση παραστάσεων που προωθούσαν μη παραδοσιακές σεξουαλικές σχέσεις και να εκτελούσε οικονομικές λειτουργίες».

Το ζεύγος θα παραμείνει υπό κράτηση έως τις 18 Μαΐου και μπορεί να αντιμετωπίσει έως και 10 χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαστεί.

Η Ρωσία κήρυξε το λεγόμενο «διεθνές δημόσιο ΛΟΑΤ κίνημα» εξτρεμιστική οργάνωση τον Νοέμβριο του 2023. Η ασαφής διατύπωση του δικαστηρίου αφήνει τα κουήρ άτομα στη χώρα σε κίνδυνο να τους επιβληθούν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης απλώς και μόνο επειδή είναι κουήρ.

Στον απόηχο της απόφασης, ο ακτιβιστής Alexei Sergeyev δήλωσε στο Reuters ότι «δεν μπορεί να θυμηθεί πότε η απειλή ήταν τόσο σοβαρή και πραγματική», ενώ ο επικεφαλής του ρωσικού ΛΟΑΤ δικτύου, Igor Kochetkov, δήλωσε ότι ο νόμος θα καταστήσει αδύνατη κάθε μορφή κουήρ ακτιβισμού.
Δες και αυτό!