Ψηφίστηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την διάθεση της PrEP («προφύλαξη πριν από την έκθεση» «Pre-Exposure Prophylaxis»). 

Ειδικότερα, με τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη σύσταση και οργάνωση της Ένωσης Τεχνολόγων Ακτινολογίας-Ακτινοθεραπεία, θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιικών/αντιρετροϊκών φαρμάκων σε άτομα αρνητικά στον ΗIV.

Αυτό σημαίνει πως την αγωγή θα μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν όσοι τη δικαιούνται, βάσει των προδιαγραφών.

Η σχετική τροπολογία (1431/222 28.9.2022) που κατατέθηκε από το υπουργείο Υγείας  αναφέρει:

Θεσπίζεται η διαδικασία προληπτικής διάθεσης αντιικών/αντιρετροϊκών φαρμάκων («προφύλαξη πριν από την έκθεση» «Pre-Exposure Prophylaxis», PrEP) σε άτομα αρνητικά στον ιό ανοσοανεπάρεκιας του ανθρώπο (HIV), που εκτίθενται σε υψηλό κίνδυνο επιμόλυνσης. 

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα ρυθμιστούν και θα εξειδικευτούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής των παραπάνω. Μεταξύ αυτών, η διαδικασία προμήθειας και διάθεσης των αντιιϊκών/αντιρετροϊκών φαρμάκων, οι δικαιούχοι, τα κριτήρια υπαγωγής των δικαιούχων, καθώς και ο τρόπος διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων τους.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την θεσμική αναβάθμιση του κλάδου των τεχνολόγων ακτινολογίας και ακτινοθεραπείας και τη χρονική επέκταση ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας δήλωσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ καταψήφισαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ 25.

H ανακοίνωση της Θετικής Φωνής

O Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, κάνοντας λόγο για “ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που ικανοποιήθηκε”, μετά από “διαχρονικά αιτήματα του Συλλόγου για δωρεάν διάθεση της PrEP, και πολλαπλές εξαγγελίες και καθυστερήσεις”.

Εκκρεμεί να ενημερωθούμε σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής της τροπολογίας, κατόπιν κοινής απόφασης των Υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!