Πολωνία: Βέτο του προέδρου σε νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης

20/07/2026
από
Σε δύο νομοσχέδια που θα εισήγαγαν το σύμφωνο συμβίωσης για όλα τα ζευγάρια άσκησε βέτο ο πρόεδρος της Πολωνίας, αφήνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια χωρίς καμία θεσμική και νομική αναγνώριση.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντόναλντ Τουσκ, ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2023, μετά από χρόνια ακροδεξιάς πολιτικής και επιθέσεων στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα – επιθέσεις που οδήγησαν τη χώρα στα δικαστήρια της ΕΕ. Ο Τουσκ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις σχετικά με την άμβλωση αλλά και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, αλλά οι ενδοκομματικές διαμάχες και οι προεδρικές εξουσίες φαίνεται να έχουν σταθεί εμπόδιο.

Τα νομοσχέδια σχετικά με το «καθεστώς του εγγυτέρου προσώπου σε μια σχέση και με το σύμφωνο συμβίωσης» θα επέτρεπαν σε δύο ενήλικα άτομα να συνάψουν μια «συμφωνία», η οποία θα ρύθμιζε ζητήματα, όπως τα κοινά ιδιοκτησιακά δικαιώματα, η πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες και θέματα που αφορούν στην κηδεία και την ταφή.

Τα δύο νομοσχέδια είχαν εξασφαλίσει την υποστήριξη στο φάσμα της κυβερνητικής συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου του συντηρητικού Πολωνικού Λαϊκού Κόμματος.

Ωστόσο, πρόεδρος της χώρας, Κάρολ Ταντέους Ναβρότσκι, και σύμμαχος του εθνικιστικού κόμματος της αντιπολίτευσης, Νόμος και Δικαιοσύνη, έκρινε ότι τα νομοσχέδια ήταν ακραία.

«Ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, δεν μπορώ να δεχτώ μια λύση που θα οδηγούσε στην απώλεια του ειδικού καθεστώτος του γάμου, που ορίζεται στο Άρθρο 18 του Συντάγματος ως ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας υπό την προστασία και τη φροντίδα της Δημοκρατίας της Πολωνίας», σχολίασε ο πρόεδρος.

Για την ανατροπή του βέτο, η κυβέρνηση χρειαζόταν πλειοψηφία τριών πέμπτων, αλλά με την αντίθεση των ακροδεξιών κομμάτων αυτό θα ήταν αδύνατο να συμβεί.

Η υπεύθυνη για θέματα ισότητας της κυβέρνησης, Καταρζίνα Κότουλα, δήλωσε ότι ο πρόεδρος «γύρισε την πλάτη του σε δύο εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σήμερα σε άτυπες σχέσεις». Και πρόσθεσε ότι, καθώς η Πολωνία πλέον οφείλει να αναγνωρίζει τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών μετά από απόφαση της ΕΕ, η Κότουλα δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στο να διασφαλίζει ότι τα ζευγάρια αυτά θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα πιθανά οφέλη.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να αρνηθούν να αναγνωρίσουν γάμους ομόφυλων ζευγαριών που έχουν τελεστεί νόμιμα σε άλλες χώρες της Ένωσης.

Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε επίσης ότι οι γάμοι αυτοί θα αναγνωρίζονται πλέον στη χώρα.

Με πληροφορίες από ERT news.




Δες και αυτό!