Η αρχηγός του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, Arlene Foster, «στενοχωρήθηκε» επειδή την είπαν ομοφοβική, και επιμένει ότι έχει γκέι φίλους.

Η πρώτη υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας ρωτήθηκε σχετικά με τις αντι-ΛΟΑΤ+ απόψεις της, σε δίκη εναντίον του γιατρού Christian Jessen, τον οποίο μήνυσε για ένα tweet που ένιωθε ότι ήταν «επίθεση» στο γάμο της, κατηγορώντας τον για δυσφήμιση.

Για την ιστορία

Ο Jessen, ο οποίος είναι πιο γνωστός για την παρουσία του στο Emperoring Bodies του καναλιού Four, ήταν ένας από τους πολλούς ανθρώπους, που έκαναν tweet το 2019, αναπαράγοντας τον ισχυρισμό, ότι η Foster είχε εξωσυζυγική σχέση.

Στο tweet του στις 23 Δεκεμβρίου 2019 αναφέρθηκε στην ηγέτιδα του DUP ως «η ιερότητα της γυναίκας που κηρύττει τον γάμο», προσθέτοντας: «Επιστρέφει πάντα στο τέλος για να τους δαγκώνει στον κώλο».

Ο Jessen διέγραψε το αρχικό tweet στις 7 Ιανουαρίου 2020, αλλά δεν ζήτησε συγγνώμη. Το δικαστήριο άκουσε ότι υπήρχε ένα «κακόβουλο tweet» στις 26 Δεκεμβρίου στο οποίο έγραψε ότι συγκρίνεται με τη Barbra Streisand, λέγοντας: «Η ζωή αυτού του γκέι αγοριού δεν μπορεί να βελτιωθεί.» 

Οι απόψεις της Foster

Η Arlene Foster, η οποία είχε εμποδίσει επανειλημμένα τις προσπάθειες να επιτραπεί ο γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στη Βόρεια Ιρλανδία, ρωτήθηκε στο δικαστήριο εάν πίστευε ότι ο γάμος είναι ένωση μόνο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

«Ναι, παίρνω την παραδοσιακή άποψη, την εκκλησιαστική άποψη, ναι», απάντησε. Αλλά, όταν ρωτήθηκε αν ήταν ομοφοβική, η Foster απάντησε: «Όχι».

«Νιώθω στενοχώρια, όταν οι άνθρωποι με αποκαλούν ομοφοβική, γιατί δεν είμαι», είπε.

«Νομίζω, δυστυχώς, στην πολιτική μερικές φορές, αν λάβετε μια λεπτή θέση σε ένα ζήτημα, παίρνει διαστάσεις, και αυτό δυστυχώς συμβαίνει -αν δεν μπορείτε να το εξηγήσετε με 140 χαρακτήρες στη σημερινή κοινωνία, τότε πρέπει να είναι αλήθεια- απλά δεν είναι αλήθεια.

«Έχω πολλούς φίλους που είναι ομοφυλόφιλοι, γνωρίζουν τις απόψεις μου για τον μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και, εν πάση περιπτώσει, ο ομόφυλος γάμος είναι τώρα νόμος εδώ στη Βόρεια Ιρλανδία και πρέπει να γίνει δεκτός.

«Δεν έχω πει ποτέ στις δικές μου πολιτικές εκφράσεις κάτι που να έχει σχέση με ανθρώπους που είναι ομοφυλόφιλοι, και γι’ αυτό ενοχλούμαι όταν οι άνθρωποι με αποκαλούν ομοφοβική».

H ΛΟΑΤ+ κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας

Η Arlene Foster μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά η ΛΟΑΤ+ κοινότητα της Βόρειας Ιρλανδίας μπορεί να διαφωνήσει.

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι δεν έκανε δημόσια σχόλια ειδικά για τη σεξουαλικότητα, ηγήθηκε του DUP χρησιμοποιώντας επανειλημμένα τον μηχανισμό του βέτο στη Συνέλευση για να εμποδίσει τις προοδευτικές αλλαγές στη Βόρεια Ιρλανδία, ιδίως για την ισότητα των γάμων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Βόρεια Ιρλανδία να υστερεί από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο στα ανθρώπινα δικαιώματα με την απαγόρευση γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων να κρίνεται από ένα ανώτατο δικαστήριο ως «αδικαιολόγητη διάκριση».

Απευθυνόμενη στο PinkNews το 2018, η Arlene Foster ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε υπό την «αρχή ότι όλοι είναι ίσοι βάσει του νόμου», αλλά διατήρησε την αντίθεσή της στον γάμο των ομοφυλοφίλων και ζήτησε από το κοινό της να το σεβαστεί αυτό.

Αρνήθηκε επίσης να ζητήσει συγγνώμη για την προηγούμενη μεταχείριση του κόμματός της σε ΛΟΑΤ+ άτομα, λέγοντας ότι δε θα ήταν «καρποφόρο για κανέναν».

Ακόμα και μετά την επιβολή της ισότητας του γάμου το 2020, η Foster συνέχισε να υπονομεύει την απόφαση διαμαρτυρόμενη ότι η Westminster είχε «επιβληθεί» άδικα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Αλλά, ας μην την αποκαλούμε ομοφοβική…