Ο Τσαρλς Σίλβερσταϊν, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αποπαθολογικοποίηση της ομοφυλοφιλίας και (συν)έγραψε το βιβλίο-ορόσημο The Joy of Gay Sex, πέθανε σε ηλικία 87 ετών.

Η Ένωση Συμπεριφορικών και Γνωσιακών Θεραπειών ανακοίνωσε τον θάνατο του Σίλβερσταϊν στο Twitter την περασμένη Δευτέρα. Ο Άρον Μπερλίγκερ επιβεβαίωσε στην Washington Post αυτή την Τρίτη ότι είχε καρκίνο του πνεύμονα. Η Ένωση τον περιέγραψε ως «ήρωα, ακτιβιστή, ηγέτη και φίλο» και πρόσθεσε ότι «η συνεισφορά του στην ψυχολογία και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έγινε αισθητή σε όλο τον κόσμο».

Αυτές οι συνεισφορές αφορούν σε μια παρουσίαση ενώπιον της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας τον Φεβρουάριο του 1973, σύμφωνα με τα Αρχεία Rutgers. Σύμφωνα με τους New York Times, ο Σίλβερσταϊν χρησιμοποίησε την ομιλία του για να υπενθυμίσει στους παρόντες ψυχιάτρους πόσες προηγούμενες διαγνώσεις φαίνονταν παράλογες εκείνη την εποχή.

Αναφερόμενος στην ομιλία του αυτή, ο Σίλβερσταϊν είχε σχολιάσει: «Αυτό που έκανα ήταν να γράψω μια παρωδία, μια σάτιρα, για όλα τα παράλογα πράγματα που είχε διαγνώσει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία», τα οποία περιελάμβαναν ασθένειες όπως η «συφιλοφοβία» ή ο φόβος της σύφιλης. «Τους πέταξα πίσω τις διαγνώσεις τους και επεσήμανα ότι είχαν πληγώσει πολλούς ανθρώπους».

Εκείνο τον Δεκέμβριο, η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία άλλαξε τη διάγνωση της ομοφυλοφιλίας στη δεύτερη έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-II). Στην τρίτη έκδοση του DSM, η ομοφυλοφιλία αφαιρέθηκε εντελώς.

«Οι ψυχαναλυτές πίστευαν ότι οι ομοφυλόφιλοι ήταν καταδικασμένοι σε ζωές κατάθλιψης λόγω της ντροπής τους», δήλωσε ο Σίλβερσταϊν στην εφημερίδα Windy City Times. «Υποστήριξα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ντρέπονταν επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι, αλλά εξαιτίας αυτού που τους έλεγαν αυτοί οι θεραπευτές».

Ο Σίλβερσταϊν ίδρυσε επίσης ένα συμβουλευτικό κέντρο με έδρα τη Νέα Υόρκη, το Identity House και το Institute for Human Identity, το οποίο είναι «ο πρώτος και μακροβιότερος πάροχος ψυχοθεραπείας ΛΟΑΤΚΙ+ επιβεβαίωσης στη χώρα», σύμφωνα με την Washington Post. Το 2011, ο Σίλβερσταϊν τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο για το Επίτευγμα Ζωής στην Πρακτική της Ψυχολογίας από το Αμερικανικό Ψυχολογικό Ίδρυμα.