Ο Πάπας και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες καταγγέλλουν νόμους που ποινικοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

08/02/2023
από
Πάπας
Πάπας

Κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης με άλλους χριστιανούς ηγέτες, ο Πάπας είπε ότι οι νόμοι που ποινικοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι «ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι οι νόμοι που ποινικοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι άδικοι και πρέπει να θεωρούνται «αμαρτία». Υποστηρίχθηκε από τον επικεφαλής της Αγγλικανικής Κοινωνίας, Justin Welby, και τον κορυφαίο Πρεσβυτεριανό λειτουργό της Εκκλησίας της Σκωτίας, Iain Greenshields, στην καταγγελία τέτοιων νόμων.

Την Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, οι τρεις χριστιανοί ηγέτες συζήτησαν για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου. Επέστρεφαν από το Νότιο Σουδάν, τη δεύτερη από τις δύο στάσεις τους, μετά τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), ενός οικουμενικού προσκυνήματος για τη διευκόλυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας των χωρών.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Πάπας δέχτηκε ερώτηση σχετικά με τις παρατηρήσεις που είχε κάνει στο Associated Press, καταδικάζοντας νόμους που ποινικοποιούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι τέτοιοι νόμοι είναι «άδικοι». «Το να καταδικάζεις κάποιο άτομο, όπως αυτά, είναι αμαρτία», είπε στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο. «Η ποινικοποίηση ατόμων με ομοφυλοφιλικές τάσεις είναι αδικία». 

Και συνέχισε: «Τα άτομα με ομοφυλοφιλικές τάσεις είναι παιδιά του Θεού. Ο Θεός τα Αγαπά. Ο Θεός τα συντροφεύει», προσθέτοντας, επίσης, ότι «η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας είναι ένα πρόβλημα, που δεν μπορεί να αγνοηθεί».

Το Νότιο Σουδάν είναι μεταξύ των 67 χωρών που ποινικοποιούν επί του παρόντος τη σεξουαλική δραστηριότητα ομοφυλοφίλων μεταξύ ενηλίκων που συναινούν. Παρόλο που αυτοί οι νόμοι δεν εφαρμόζονται πάντα, συμβάλλουν άμεσα στη βία κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων δημιουργώντας ένα εχθρικό περιβάλλον όπου το μίσος είναι αποδεκτό.

Οι δύο άλλοι χριστιανοί ηγέτες που ήταν παρόντες στη διάσκεψη υποστήριξαν τη γνώμη του Πάπα για το θέμα. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ και επικεφαλής της Αγγλικανικής Κοινωνίας, Justin Welby, δήλωσε ότι πρόσφατα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα ήταν στο επίκεντρο της ατζέντας της Εκκλησίας της Αγγλίας.

«Μακάρι να είχα μιλήσει τόσο εύγλωττα και ξεκάθαρα, όσο ο Πάπας. Συμφωνώ απόλυτα με κάθε λέξη που είπε», είπε ο Welby. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα αναφέρει τα λόγια του Πάπα για το θέμα στην επικείμενη Γενική Σύνοδο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία της Αγγλίας αποφάσισε πρόσφατα ότι, ενώ θα επιτρέψει την ευλογία για τις ομόφυλες ενώσεις, οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών δεν θα μπορούσαν να τελούνται στις εκκλησίες της.

Ο Πρεσβυτεριανός υπουργός, Iain Greenshields, ήταν ο τρίτος ηγέτης παρών στη διάσκεψη. Ως επικεφαλής της Εκκλησίας της Σκωτίας, όπου μπορούν να τελούνται γκέι γάμοι σε εκκλησίες, εξέφρασε, επίσης, τη γνώμη του, λέγοντας: «Δεν υπάρχει πουθενά στην ανάγνωση των τεσσάρων Ευαγγελίων, να βλέπω τον Ιησού να απομακρύνει κανέναν».

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει πουθενά στα τέσσερα Ευαγγέλια να βλέπω οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Ιησού να εκφράζει αγάπη σε όποιον συναντά… Και ως Χριστιανοί, αυτή είναι η μόνη έκφραση που μπορούμε ενδεχομένως να δώσουμε σε οποιονδήποτε άνθρωπο, σε οποιαδήποτε περίσταση».
Δες και αυτό!