Η Ρωσία σκέφτεται να ποινικοποιήσει οποιαδήποτε αναφορά στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

0
188
Ρώσοι νομοθέτες πρότειναν να επεκταθεί η απαγόρευση της προώθησης «μη παραδοσιακών» σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων ώστε να περιλαμβάνει πλέον και ενήλικες.

Ο υφιστάμενος νόμος για την «gay προπαγάνδα» της Ρωσίας, που ψηφίστηκε το 2013, έχει χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει τa pride και να περιορίσει ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο, κάθε γεγονός ή πράξη που θεωρείται απόπειρα προώθησης της ομοφυλοφιλίας μπορεί να επισύρει πρόστιμο.

Οι αρχές λένε ότι υπερασπίζονται την ηθική απέναντι σε αυτό που υποστηρίζουν ότι είναι αντι-ρωσικές φιλελεύθερες αξίες που προωθούνται από τη Δύση. Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε ότι ο νόμος έχει εφαρμοστεί ευρέως για να εκφοβίσει τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ρωσίας.

«Προτείνουμε να επεκταθεί γενικά η απαγόρευση αυτής της προπαγάνδας ανεξάρτητα από την ηλικία του κοινού (στα μέσα ενημέρωσης, στο διαδίκτυο, στα κοινωνικά δίκτυα και στους διαδικτυακούς κινηματογράφους)», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής πληροφοριών της Κρατικής Δούμας, Alexander Khinstein τη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ρωσίας Vyacheslav Volodin δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι από τη στιγμή που η Ρωσία παραιτήθηκε από την υπηρεσία παρακολούθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι πλέον σε θέση να απαγορεύσει την προώθηση «μη παραδοσιακών αξιών».

«Οι απαιτήσεις για νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στη Ρωσία ανήκουν στο παρελθόν», είπε ο Volodin.

«Οι προσπάθειες επιβολής ξένων αξιών στην κοινωνία μας απέτυχαν».

Η ομοφυλοφιλία ήταν ποινικό αδίκημα στη Ρωσία μέχρι το 1993 και χαρακτηριζόταν ως ψυχική ασθένεια μέχρι το 1999.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ευθυγραμμιστεί στενά με την Ορθόδοξη Εκκλησία –η οποία απορρίπτει τις ομόφυλες σχέσεις– και έχει κάνει τον κοινωνικό συντηρητισμό της μέρος μιας αφήγησης της ρωσικής πολιτικής και πολιτιστικής αναγέννησης που χρησιμοποιείται τώρα για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

Ένα νέο σύνταγμα που θεσπίστηκε το 2020 που παρέτεινε τα όρια της προεδρικής θητείας ορίζει επίσης τον γάμο αποκλειστικά ως την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.