Την πρεμιέρα της ταινίας – ντοκιμαντέρ “ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…)” διοργανώνει το Vodafone TV την Πέμπτη 1 Ιουνίου στις 21:00 στον θερινό κινηματογράφο ΡΙΒΙΕΡΑ στην Αθήνα. Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο και σε συνεργασία με το Athens Pride.

Μετά την προβολή της στον κινηματογράφο, η ταινία θα βρίσκεται αποκλειστικά στην πλατφόρμα του Vodafone TV.

To ANTIVIRUS σε συνεργασία με το Vodafone TV σου δίνουν την δυνατότητα να διεκδικήσεις μία από τις επτά (7) διπλές προσκλήσεις, για την Πρεμιέρα στις 01/06/23. Για να πάρεις μέρος στο διαγωνισμός συμπλήρωσε τη φόρμα συμμέτοχης που θα βρεις στο τέλος του άρθρου.

Το 1977, μια ομάδα ανθρώπων ιδρύει το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος. Το Α.Κ.Ο.Ε., το περιοδικό “Αμφί” και τα γραφεία τους στο θρυλικό υπόγειο της οδού Ζαλόγγου, γίνονται πόλοι έλξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα της χώρας, προσφέροντας ένα σημείο αναφοράς για μια κοινότητα που αρχίζει να σχηματίζεται και να συνειδητοποιείται. Είναι μια επανάσταση που διεκδικεί το δικαίωμα στην ύπαρξη, το δικαίωμα στην ευτυχία, το δικαίωμα στην αγάπη.

Η ταινία – ντοκιμαντέρ ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*Να κοιμάμαι στο στήθος του…) κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer για ελληνική ταινία άνω των 50’, στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023).

Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα στην Ελλάδα ζούσε κρυφά. Οι σχέσεις καλύπτονταν από σιωπή και ντροπή. Ταυτότητες πέρα από τους παραδοσιακούς ρόλους, ήταν αδιανόητες.

Τον Μάρτιο του 1977 οι εφημερίδες αναφέρουν ότι πρόκειται να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που στοχεύει τους gay άντρες. Αυτό ενεργοποιεί μια ομάδα φίλων, που ήδη είχαν αρχίσει να συζητούν για την ίδρυση ενός κινήματος το οποίο θα διεκδικει ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα στην Ελλάδα στα πρότυπα άλλων αντίστοιχων Ευρωπαϊκών κινημάτων.

Μια συμμαχία σχηματίζεται: η αρχική ομάδα των φίλων ενώνει τις δυνάμεις της με τις τρανς γυναίκες της εποχής. Σε μια ιστορική εκδήλωση στο θέατρο Λουζιτάνια, στις 25 Απριλίου του 1977, η Ελληνική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα δηλώνει για πρώτη φορά την παρουσία της και διατυπώνει τις διεκδικήσεις της.

Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του “Αμφί”, του περιοδικού που λειτουργεί ως το εκφραστικό όργανο του Α.Κ.Ο.Ε. – του Απελευθερωτικού Κινήματος Ομοφυλόφιλων Ελλάδος.

Για τα επόμενα 12 χρόνια, το Α.Κ.Ο.Ε. και το περιοδικό “Αμφί” θα διαμορφώσουν την ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητα στην Ελλάδα, διεκδικώντας το δικαίωμα στην ύπαρξη και την ευτυχία.

Συντελεστές: Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης, Αφηγητής: Ιώκο – Ιωάννης Κοτίδης, Συμμετέχει ο Γιώργος Παπαπαύλου, Σύμβουλος Σεναρίου: Θοδωρής Αντωνόπουλος, Επιστημονικός Σύμβουλος: Κώστας Γιαννακόπουλος, Πρωτότυπη Μουσική: Κ.Βήτα, Σχεδιασμός Ήχου/Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης, Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης, Illustrator: Στηβ Στιβακτής, Animator-VFX: Αφροδίτη Μπιτζούνη, Μοντάζ: Κωστής Κοντογέωργος, Σύμβουλος Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης, Διευθυντής Φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης – GSC, Διευθυντής Παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης, Executive Producer: Λευτέρης Χαρίτος, Παραγωγή: Μαρίνα Δανέζη, Τάσος Κορωνάκης – Laika Productions, Με την υποστήριξη του ΕΚΚ και της ΕΡΤ

Μιλούν οι: Μπέτυ Βακαλίδου, Γρηγόρης Βαλιανάτος, Νταίζη Γαλιατσάτου, Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, Γιώργος Καραχάλιος, Μαρία Cyber Κατσικαδάκου, Μαρία Μήτσορα, Νίκος Μυλωνάς, Μάρκελλος Νύκτας, Δημήτρης Ξανθούλης, Άγγελος Παπαδημητρίου, Ειρήνη Πετροπούλου, Πάολα Ρεβενιώτη, Χρήστος Ρούσος, Κίμων Φωτιάδης.