Ομόφυλο ζευγάρι στην Ιρλανδία έγραψε ιστορία – Αναγνωρίστηκαν και οι δύο ως γονείς των διδύμων τους

05/04/2021
από
Ομόφυλο ζευγάρι, ιρλανδία
Ομόφυλο ζευγάρι στην Ιρλανδία έγραψε ιστορία - Αναγνωρίστηκαν και οι δύο ως γονείς των διδύμων τους

Το ζευγάρι της Ιρλανδίας, Geraldine Rea και Niamh O’Sullivan, γράφουν ιστορία ως το πρώτο ζευγάρι ομοφυλοφίλων στην Ιρλανδία, που και οι δύο αναγνωρίζονται ως νόμιμοι γονείς των παιδιών τους στα πιστοποιητικά γέννησης.

Ο Νόμος για τις Σχέσεις Παιδιού και Οικογένειας, που τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαΐου 2020, επιτρέπει σε ομόφυλα ζευγάρια, που χρησιμοποιούν κλινική γονιμότητας, να ονομάζονται και οι δύο ως νόμιμοι γονείς στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού.

Η νομική αναγνώριση των Geraldine και Niamh σημαίνει ότι καθεμιά τους μπορεί να πάει τα δίδυμα για εμβολιασμούς, να δώσει ιατρική συγκατάθεση, ή να δώσει άδεια στο σχολείο.

Η Geraldine γέννησε τα δίδυμα κορίτσια Réidín και Aoibhín στο Κορκ πριν από επτά εβδομάδες.

Η O’Sullivan είπε στο RTE News: «Είναι καταπληκτικό. Επιτέλους, έχουμε λίγη ισότητα.»

«Γιατί να πρέπει να πάω στο δικαστήριο για να δηλώσω ότι είμαι εκεί, εάν η [Geraldine] ήταν η μητέρα γέννησής τους; Γιατί θα έπρεπε να πάω στο δικαστήριο; Είναι πολύ πιο εύκολο, δε χρειάζεται πλέον να πάω στο δικαστήριο για να αποδείξω ότι είμαι η άλλη γονέας τους – απλά είμαι!”

Η Geraldine πρόσθεσε ότι η νέα διαδικασία νομικής αναγνώρισης «καθιστά λίγο πιο εύκολο για εμάς και για όλους τους άλλους που θα ακολουθήσουν».

Προηγουμένως, τα ομόφυλα ζευγάρια που αποκτούσαν τέκνα στην Ιρλανδία, έπρεπε να εγγράψουν εκ νέου τη γέννηση των παιδιών τους σε δικαστήριο, για να λάβουν νομική αναγνώριση και για τους δύο γονείς.

Ο νόμος για τις σχέσεις παιδιών και οικογενειών άρχισε επίσημα το 2015, αλλά τέθηκε σε λειτουργία μόλις πέρυσι. Το 2015, η Ιρλανδία έγραψε, επίσης, ιστορία ψηφίζοντας υπέρ στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών με δημοψήφισμα.

Αξιωματούχοι στην Ιρλανδία έχουν αναγνωρίσει ότι, ενώ ο Νόμος για τις Σχέσεις Παιδιού και Οικογένειας είναι ένα βήμα μπροστά στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των LGBT+ γονέων, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν καλύπτονται από αυτήν τη νομοθεσία. Για παράδειγμα, δε δίνει περαιτέρω δικαιώματα ή αναγνώριση για ομόφυλους γονείς, που τεκνοθετούν, χρησιμοποιούν παρένθετη γυναίκα για να συλλάβουν, ή δεν περνούν από μια κλινική.

Η Paula Fagan, Διευθύνουσα Σύμβουλος της LGBT Ireland δήλωσε: «Χρειαζόμαστε περαιτέρω μεταρρύθμιση του νόμου στην Ιρλανδία, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να δημιουργήσουν μια νόμιμη γονική σχέση με τους δύο γονείς τους, που τα φροντίζουν. Αυτό είναι προς το συμφέρον των παιδιών και πρέπει να προχωρήσει επειγόντως.»

Ο πρώην υπουργός Υγείας Simon Harris είπε ότι η πράξη σηματοδότησε «ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα στη χώρα μας», αλλά αναγνώρισε «υπάρχουν πολλά να κάνουμε σε αυτόν τον τομέα.»
Δες και αυτό!