Ιρλανδία: Σε ισχύ από σήμερα ο νόμος που επιτρέπει τους gay γάμους

16/11/2015

Οι γάμοι μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό θα αναγνωρίζονται άμεσα στην Ιρλανδία, ενώ και άλλα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν πλέον να δηλώσουν την πρόθεσή τους να παντρευτούν.

Τον Μάιο, η Ιρλανδία αποφάσισε σε δημοψήφισμα με 62,1% υπέρ του να επιτρέπεται ο γάμος ανάμεσα σε δύο άτομα “χωρίς διάκριση ως προς το φύλο τους”–η πρώτη φορά που οι gay γάμων γάμος νομιμοποιείται με δημοψήφισμα.

Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε τους ακτιβιστές του κινήματος ΛΟΑΤ (Λεσβιακά, Ομοφυλόφιλα, Αμφισεξουαλικά και Τρανσεξουαλικά άτομα) στη συντηρητική αυτή καθολική χώρα, η οποία αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία μόλις το 1993.

Συνολικά, 2.054 ζευγάρια έχουν ενωθεί από τότε που η Ιρλανδία κατέστησε νόμιμο το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης το 2011, αλλά για να μετατραπεί αυτό σε γάμο απαιτείται νέα τελετή αν καταθέσουν αίτηση μερικές μέρες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον ιρλανδικό νόμο, μία “πρόθεση για τέλεση γάμου” απαιτείται να κατατεθεί στις αρχές τρεις μήνες πριν από το μυστήριο.

Ωστόσο, αυτοί που έχουν ήδη ενωθεί με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θα πρέπει να ειδοποιούν πέντε ημέρες νωρίτερα για την πρόθεσή τους να τελέσουν γάμο, όπως προβλέπουν οι νέοι κανονισμοί.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!